6.03.2018  Изложба-живопис на известния сливенски художник Пеньо Иванов

Източник: Галерия "Седем"
Позоваването на източника е задължително
  .

Откриване: 17:30 часа, Галерия "Седем"    

Изложба-живопис на известния сливенски художник Пеньо Иванов бе открита снощи в галерия "Седем". Въпреки че от години Иванов обича да експериментира в изкуството, тази изложба успя да изненада приятно и приятели, и почитатели. Защото в галерията бяха подредени 12 платна, направени чрез напластяване на различни видове цветна хартия. Изложбата откри собственикът на галерията Дора Куршумова. Пред многобройната публика тя представи талантливия творец и спомена пет от причините за реализирането на изложбата. "Той е един от най-точните художници, с които работим, каза тя. Обича да експериментира с различните стилове, да твори върху стъкло, бутилки, дърво, хартия и т.н. Търсен е от галерии в САЩ, клиенти от цял свят търсят картините му. Освен тези 12 платна тук, той е направил още близо 50 други платна, създадени през последните 3 месеца, които вярвам, че скоро ще видим. И петата причина е тази: преди няколко дни преспи сняг бяха затрупали пътя към галерията. Когато Пеньо сложи плаката за изложбата на вратата на галерията, времето се оправи, а снегът започна да се топи". След това подари на художника бяло платно и пакет с разноцветни хартии и го предизвика да направи с тях нещо много красиво и стилно за галерията.

Самият Пеньо Иванов, с присъщата си скромност, обясни, че изложбата и картините нямат имена, за да може всеки да открие своите мисли в тях. "Това са картини от наслоени цветни хартии, от различни материи, без боя. Чрез тях предизвиквам въображението ви, надявам се да ви харесат".

Пеньо Иванов е роден през 1977 г. Завършил е специалност "Рекламна графика" в НХГ "Димитър Добрович" - Сливен през 1996 г., а след това - през 2001 година завършва специалност "Живопис" на ВТУ "Св.Св.Кирил и Методий". Започва да участва в изложби още през 1995 година. Първата му самостоятелна изложба е в Сливен през 1996 година. Следват изяви във Велико Търново, през 1999 година има изложба в Гърция. През 2005 година е поканен от Джон Лукас /меценат и търговец на произведения на изкуството от Атланта, щата Джорджия/ на работна среща заедно с художници от различни националности и общности. Целта е проучване на влиянието на мирогледа на различните автори върху творбите им с оглед на разликите при използваните от тях изразни средства. Нарисуваните картини са обобщени в експозиция, която последователно е показвана в художествени галерии в различни части на Америка. След тази изява Иванов започва да работи активно с няколко известни американски галерии - в Атланта, Флорида, Джорджия и Тенеси. Български галерии във Варна, Пловдив и Бургас активно излагат и продават творбите на сливенския художник. С успех авторът излага и в няколко софийски галерии.

Още от първото издание на Пленера на виното през 2015 г., Пеньо става един от най-активните участници. На първия пленер сътворява серия от влюбени двойки, нарисувани с червено вино, следващата година участва в създаването на арт инсталация върху бъчви и кутии за вино, а в третия пленер прави артистични бутилки, които бързо стават известни чрез участието си в редица благотворителни акции. Най-много от творбите си реализира с маслени бои върху платно, но след рисуването с вино на първия пленер, опитва сполучливо да твори с помощта на кафе и дори..цвекло. В края на 2015 година красивите кончета, нарисувани с вино, кафе и цвекло впечатляват ценителите на творчеството му.

През юли 2016 година в галерия "Седем" Иванов подреди изложба живопис под надслов "Горещо".

Ето какво сподели художникът минути преди откриването на изложбата.

- Г-н Иванов, тази изложба е по-различна от останалите. Защо избрахте този стил?

- Да, този стил е по-различен от обичайния. Някои го наричат колаж. Но за мен това не е колаж. Аз го определям като живопис с хартия, защото всички картини са направени от наслагването на цветни хартии една върху друга, с различна плътност. Така се получи онази живопис, която търсех. Това беше идеята ми – да създам живопис, но от хартия. Експериментирах с тази нова техника и се получиха тези 12 неща. В платната никъде няма боя, абсолютно всичко, което се вижда, е само и единствено хартия.

- Имате един интересен американски период в живота си. С какво ви промени той?

- Случайно или не, всъщност няма как да е било случайно, защото случайни неща няма, се запознахме с американец, който е ценител и в същото време човек, който търгува с изкуството. И така няколко години работихме с него, ходихме до Америка, целият период беше интересен. Той ми помогна много от гледна точка на това, че правехме всякакви експерименти и разбрахме кое как да правим. В този период направих доста неща. Експериментирах доста през това време. Няма как да забравя времето, в което работех там, видях друг свят и се отдадох на творчество, основно с маслени бои, но в различни жанрове. Направих и натюрморти, и фигури, и абстрактни неща. Най-хубавото беше, че имах абсолютна свобода за творчество.

- Вие сте редовен участник в Пленерите на виното и създавате интересни неща всеки път. В кой от трите пленера досега ви е било най-уютно като творец?

- Абсолютно във всички пленери ми беше много приятно да творя. В началото никой от нас не знае нито тема, нито нещо друго. И после започват да идват идеите, решаваме в каква насока ще вървим. В първия пленер рисувахме с вино, получиха се интересни неща. Вторият пленер също създаде прекрасни неща, но последният пленер бе най-сериозният.

- Тази година предстои четвъртият пленер. Какво бихте искали да нарисувате още от вино или за виното?

- Все още нямам идея върху какво ми се рисува. Като дойде времето, ще се съберем с колегите и ще мислим в каква насока ще тръгнем. Така или иначе всичко пак ще е свързано с виното. И се надявам, че и тази година ще излязат интересни неща.

- След първия пленер на виното започнахте да рисувате и с кафе и цвекло. Само търсенето на нови техники ли ви насочи към това или имаше някаква друга причина?

- И аз не знам как реших да рисувам с кафе и цвекло. Всичко тръгна от виното, а после реших да опитам и други цветове, които да не са от боя. И се получи нещо като екотворчество. Започнах да смесвам кафето и цвеклото на по-късен етап. Получиха се интересни неща. Имам доста платна, на които от вино, кафе и цвекло са нарисувани само животни, но още не съм ги показал. Вярвам, че и този момент ще дойде.

- В края на разговора ни нека се върнем към изложбата ви. Какво казвате чрез платната на хората?

- Казвам това, което всеки вижда и смята, че искам да му кажа. Не искам да ограничавам публиката. Затова изложбата няма заглавие, а картините нямат имена. Исках да покажа това, което съм направил. Беше ми интересно, докато работех. Надявам се всеки да си хареса по нещо.

Изложбата е част от основната програма за месеца на фондация "Обществен дарителски фонд-Сливен". Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация "Работилница за граждански инициативи", с финансовата подкрепа на фондация "Чарлз Стюарт Мот".


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ИЗЛОЖБИ  


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени