1.03.2018  Награждаване на победителите в инициативата "Хайдушки времена"

 
Източник: Обществен дарителски фонд - Сливен
Позоваването на източника е задължително
  

Приключи инициативата "Хайдушки времена", организирана от фондация "Обществен дарителски фонд-Сливен" и Община Сливен. Кампанията бе посветена на 140 години от Освобождението на България, а в нея се включиха деца от началния курс на всички сливенски училища и деца от предучилищна възраст от 4 сливенски детски градини. В продължение на няколко седмици те оцветяваха картинки от книжката "Хайдушки времена".

На 26 и 27 февруари жури от специалисти с председател Йордана Кунчева – автор на картинките за оцветяване, ще определи най-добрите 140 творби. А техните автори ще бъдат наградени на специална церемония, която ще се проведе на 9 март от 10 ч. в зала "Сливен". Най-добрите художници ще получат награди: значки, посветени на 140 години от Освобождението, и книжките "Хайдушки времена" и "Светът на войводата". Отличените творби ще бъдат подредени в изложба във фоайето на залата.

Ето какво разказа за "Хайдушки времена" авторът на картинките в книжката за оцветяване Йордана Кунчева.

Г-жо Кунчева, Ваши са илюстрациите в книжката за оцветяване "Хайдушки времена – облекло и оръжие на четите от сливенския Балкан". Какво точно има по нейните страници?  

 
Книжката за оцветяване включва пет мъжки и един женски костюм на хайдути и четници, с чиито подвизи е свързан сливенският Балкан. Част от облеклата са представителни – тези, с които войводите са били фотографирани и за които имаме най-много запазена информация. Но съм включила и облеклото на хайдутина по време на поход – дрехите, с които е бил облечен, докато четата е кръстосвала планините, характерният ямурлук, който го е пазил от студ, дъжд и неприятелски очи, и калпакът, който е извисявал своя собственик над враговете – често закичен с четническото лъвче. Книжката е допълнена с четири илюстрации на хладни и огнестрелни оръжия, както и оръжейни аксесоари, необходими за функционирането им. Особено място заемат хайдушкото знаме и атрибутите на хайдушката клетва. Без тях нито една хайдушка дружина не би могла да съществува – запазването им по време на битка е било въпрос на чест и дълг, а пред светостта им са се прекланяли не един и двама горди българи.

На какво ще научат хайдушките времена съвременните деца?  

- Децата ще научат как е бил организиран хайдушкият живот и каква е била йерархията в четата, какви са били моралните устои и какво място е заемала клетвата за вярност в обществото на борещите се за свобода.

Освен това ще се запознаят с особеностите на мъжкия представителен и ежедневен костюм и не на последно място – ще научат какво място са заемали жените в хайдушката чета. За по-любознателните сме подготвили интересни факти и любопитни подробности за оръжията и помощните атрибути

– какви видове хладно и огнестрелно оръжие са били използвани, какви материали са използвани за тях и най-вече

– как са били украсени и персонализирани.

Как се роди идеята за създаването на подобна книжка за оцветяване?  

Тази книжка за оцветяване е естествено продължение на книжката "Сръчността на българската – 24 носии от сливенския край". След като децата се запознаха с женското облекло в нашия край, дойде ред и на мъжкия костюм и характерното въоръжение.

В миналото оръжието е било естествена част от ежедневието на мъжа и неговото притежание е било въпрос на гордост и престиж, а не само на необходимост. Ювелирните обкови, богатите инкрустации и подплати от скъпи кожи са били само част от характерните черти на войводското въоръжение.

Те свидетелстват за майсторството на тюфекчиите от България, Гърция и Турция, за стремежа към красиво дори по отношение на военното снаряжение и желанието да се естетизира всеки елемент от бита на миналия век. Това са част от причините, поради които решихме да създадем книжката.

Другата основна причина е да подадем ръка на най-малките, които искат да опознаят миналото и намерят поводи за гордост в завета на нашите предци.

Колко време Ви отне създаването на всеки детайл от книжката?  

Самото илюстриране на книжката отне около два месеца, но събирането на нужната информация бе по-дълъг процес. Подготовката за тази книжка отне около половин година. Тук е мястото да изкажа благодарност на Регионален исторически музей – Сливен за прекрасната сбирка, която бе основа на илюстративния материал, и на Даниел Кънев – родолюбец и запален колекционер на исторически оръжия и артефакти, чиито разкази ме вдъхновиха и накараха да се почувствам горда от делото на нашите прадеди.


Фондация "Обществен дарителски фонд-Сливен" осъществява своята дейност с подкрепата на фондация "Работилница за граждански инициативи", с финансовата подкрепа на фондация "Чарлз Стюарт Мот".    


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени