22.02.2018  Изложба "На дъното" на Антон Кънчев

Източник: Галерия "Седем"
Позоваването на източника е задължително
  .

Откриване: 17:30 часа, Галерия "Седем"  

Изложбата "На дъното", включваща творби на сливенския художник Антон Кънчев, бе открита на 22 февруари в галерия "Седем". При откриването собственичката на галерията Дора Куршумова призна, че когато преди повече от три години заедно с Антон Кънчев са организирали първия Пленер на виното, не е и мислила, "че ще стигнат до дъното". Залата на галерията се оказа малка за многобройните посетители, след които бяха именити сливенски художници, бизнесмени и ВИП-ученици на Антон Кънчев. Ето какво сподели за изложбата, дъното и пленерите на виното талантливият творец:

- Г-н Кънчев, последната Ви изложба в галерия "Седем" носи многозначителното заглавие "На дъното". Защо я нарекохте така?

– Заглавието беше провокация! Надявам се всички присъствали на откриването, а в последствие всички, които ще посетят изложбата, да намерят връзка в това, че за първи път в моя изложба не съм използвал класическата живописна техника върху платно, а всички творби са направени върху дъна от стари френски бъчви. "На дъното" в случая не е душевно състояние, а закачка със зрителя. Сега е моментът да благодаря на винарски изби "Домейн бояр" и "Афузови", които ме подкрепиха в това мое начинание.

- Колко и какви творби включва експозицията? Докога ще остане в галерията?

– Изложбата включва 13 творби върху дъна от бъчви и три арт инсталации, направени от дъги на винарските бъчви. Експозицията може да бъде видяна в галерия "Седем" до 5 март.

- По-трудно ли се рисува върху дървено дъно от бъчва, отколкото върху платно?

– Не е по-трудно, по-скоро експериментът от това да рисувам с акрилни бои върху дървена плоскост беше предизвикателство за мен.

- Вие сте един от основателите на Пленерите на виното в Сливен. Тази година предстои четвъртият пленер. Вече имате ли яснота каква ще бъде темата му? Ще има ли отново благотворителна насоченост, както бе с третия пленер миналата година?

– Засега нямам яснота относно темата на предстоящия Пленер на виното. Ще заложим на изпитаната схема досега да обсъдим с колегите, които всяка година се включват в Пленера с идеи, и съм сигурен, че ще Ви изненадаме с нещо ново. Тази година също обмисляме с приключване на Пленера да организираме благотворителна изложба, но каузата е все още се обсъжда от организаторите.

- В много от творбите Ви, рисувани по време на пленерите, има ключове, ключалки, части от порти. Откъде дойде тази любов към старинните елементи?

– Като представител на НДФ "13 века България" и като съорганизатор на тези пленери, които провеждаме в един от най-красивите възрожденски къщи в град Сливен - "Хаджиданчови къщи", още от първия пленер аз лично бях решил, че в картините, с които участвам, ще има части и елементи от тези къщи – старите ключове, катинари и части от порти.

- Какви творчески цели сте си поставили за тази година?

– Никога не правя такива планове, ще заложа на импровизация. Имам идеи за реализирането на две изложби, но още са в процес на договаряне.

Изложбата "На дъното" е част от основната програма за месеца на фондация "Обществен дарителски фонд-Сливен". Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация "Работилница за граждански инициативи", с финансовата подкрепа на фондация "Чарлз Стюарт Мот".



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ИЗЛОЖБИ  


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени