20.02.2018  Старт на нициативата на ОДФ - "Хайдушки времена"

 
Източник: Обществен дарителски фонд - Сливен
Позоваването на източника е задължително
  

Започна инициативата "Хайдушки времена" на фондация "Обществен дарителски фонд-Сливен" и Община Сливен, посветена на 140 години от Освобождението на България. В нея участват над 1000 деца на възраст между 6 и 11 години. Всички те се включват в оцветяването на легенди от книжката "Хайдушки времена". Книжката е издание на ОДФ-Сливен, а автор на илюстрациите е Йордана Кунчева. "Хайдушки времена" съдържа 14 модела за оцветяване: 5 модела на мъжко хайдушко облекло и един модел на женски хайдушки костюм, модели на различни хайдушки оръжия и на знамето на четата на Стефан Караджа.

140 от участниците в инициативата ще бъдат наградени на церемония в зала "Сливен" на 1 март и ще получат награди: значки, посветени на 140 години от Освобождението, и книжките "Хайдушки времена" и "Светът на войводата". Отличените творби ще бъдат подредени в изложба във фоайето на залата.

Сред останалите издания на фондация "Обществен дарителски фонд-Сливен", посветени на славното хайдушко минало, са "Светът на войводата", "Именник на войводите и байрактарите, родени в Сливенския край и водили чети в сливенския Балкан", и "Моят Левски е…". Последната книжка е издадена през 2017 г. по проект "Моят Левски е…", спечелен от клуб "Млади възрожденци" при ПГПЗЕ "Захарий Стоянов"-Сливен, и финансиран от Младежка банка-Сливен. Регионалният ученически конкурс за есе, кратък разказ, стихотворение и рисунка на тема "Моят Левски е…" бе посветен на 180-годишнината от рождението на Апостола. В него участваха ученици от ПГПЗЕ "Захарий Стоянов"-Сливен, ПХГ "Дамян Дамянов"-Сливен, СУ "Христо Ботев"-Нова Загора и ОУ "Св. Паисий Хилендарски"- с. Стоил войвода, общ. Нова Загора. Книгата съдържа 14 есета и стихотворения, рисунки и снимки на отличени участници в конкурса. На страниците са публикувани и спомени за Левски на Панайот Хитов и Захарий Стоянов, части от книгата "Васил Левски" на проф. Николай Генчев, както и стихове на Иван Вазов и Дамян Дамянов.

Фондация "Обществен дарителски фонд-Сливен" осъществява своята дейност с подкрепата на фондация "Работилница за граждански инициативи", с финансовата подкрепа на фондация "Чарлз Стюарт Мот"..    


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени