06.02.2018  Местната комисия за борба с трафика на хора стартира
кампания по повод Международния ден за безопасен интернет


 
Източник: www.sliven.bg
Позоваването на източника е задължително.
  

Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ), гр.Сливен стартира информационна кампания по повод 06 февруари 2018 г. – Международен ден за безопасен интернет, с цел превенция на трафика на хора и насърчаване на по-безопасното и по-отговорно ползване на онлайн технологии. Партньори в инициативата са Община Сливен, Затвора Сливен и фондация "Инициатива и съпричастност" – гр. Сливен.

Интернет все по-често е средство за набиране на жертви на трафик на хора с цел сексуална и трудова експлоатация, както и за набиране на хора и експлоатирането им под други форми – с цел просия или сключване на насилствен и фиктивен брак. Средства за набиране на жертвите често са социалните мрежи и интернет страници на брачни агенции, сайтове за запознанства, страници, които предлагат работа в сферата на услугите, като помощ в домакинството, сервитьорство и барманство, модели и забавление, строителство, производство, селско стопанство, курсове за обучение и др. Интернет се ползва и с цел разпространение на порнографски материали и на по-късен етап като форма на изнудване на жертвите, фигуриращи в материалите. При сексуалната експлоатация и порнография особено уязвими са децата, младите жени, както и хората с по-ниска интернет култура и информираност.

Информационната кампания ще стартира с целенасочена работа по превенция с най-рисковите и уязвими групи, а именно хора със специални потребности в Център за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Инициатива и съпричастност" – гр. Сливен, както и четири информационни срещи с жени лишени от свобода в Затвора Сливен.

Предвидени са поредица от обучителни сесии с ученици, на които ще се акцентира върху превенцията на трафика на хора и правилата за безопасно ползване на интернет. Ще бъде организирано и специализирано обучение за професионалисти на тема "Противодействие на трафика на деца чрез Интернет и на онлайн сексуалното изнудване и принуда".

В рамките на кампанията ще се прожектират превенционни клипове предоставени на МКБТХ – Сливен от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и Международна организация по миграция – Мисия в България. Ще бъдат разпространени информационни материали и ще се популяризира Националната телефонна линия за борба с трафика на хора – 080020100.

На 6 февруари 2018 г. над 120 държави от всички континенти отбелязват за 15-а поредна година Международния ден за безопасен интернет. Целта на тази инициатива на Европейската комисия е да се обединят институции, организации, бизнес и гражданско общество и чрез различни инициативи и кампании да се заостри вниманието към необходимостта да се полагат още повече общи усилия за превръщането на дигиталния свят в по-безопасна и полезна за развитието на децата среда.


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени