26.01.2018  В РБ "Сава Доброплодни" - Сливен представят книжната продукция
на сливенските автори за 2017 г.


Източник: Обществен дарителски фонд- Сливен
Позоваването на източника е задължително
  

На 26 януари 2018г., в Регионална библиотека "Сава Доброплодни", в рамките на първия за годината Петъчен литературен салон, за двадесети пореден път беше представена книжната продукция на сливенските автори за предходната година.

В обзора на книжната продукция бяха включени петдесет и пет книги на автори от Сливен и региона издадени през 2017г. Уникалното по смисъла си литературно събитие, организирано от библиотеката, реализира една основна цел – да се отбележат като литературен факт издадените през изминалата година книги, да се акцентира върху творческите постижения на представените автори и новото и различното, което те предлагат на своите читатели, да се засили интереса на читателите на библиотеката към творчеството на сливенските автори.

Голямо е жанровото разнообразие на включените в представянето книги: 10 поетични книги, 24 книги с проза за възрастни /романи, разкази, повести, новели, есета/, 7 книги с приказки и стихове за деца и 14 специализирани издания – монографични изследвания, изследвания за историята, бита и традициите на Сливенския край, архивистика, родови изследвания, сборници с доклади от научни форуми, литературоведски и изкуствоведски изследвания, спомени, библиографски издания, албуми, каталози на изложби.

 
Наред с автори, които чрез творчеството си вече са придобили национална известност, акцент в обзора бяха първите книги на младите, но много талантливи автори като поетите Даниел Тунев, Надежда Батинкова и Анна Чонгорска, които според критиците имат потенциала да продължат литературната слава на Сливен.

Подчертан бе и приносът на библиотеката за обогатяване книжовния живот на Сливен и страната, с реализираните ежегодно от институцията сборници и библиографски издания.

Продукцията на сливенските автори по традиция беше представена от Тенко Тенев – поет, председател на Дружеството на писателите в гр. Ямбол /за раздел "поезия"/ и от литературния критик Димитър Бечев – директор на Регионална библиотека "Г. С. Раковски" – гр. Ямбол /за раздел "проза"/.

Сред гостите на събитието беше и г-жа Пепа Чиликова – зам.кмет "Хуманитарни дейности" на община Сливен, която поздрави авторите и им пожела творческо вдъхновение и през новата година, за да продължат да обогатяват със своите творби литературната съкровищница на Сливен.

Творците бяха поздравени и от Д.Петкова –зам.-областен управител.


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени