17.01.2018  Изложба "13 безсмъртни българи"

Източник: Галерия "Май".
Позоваването на източника е задължително
  .

Откриване: 13.00 часа, фоайето на зала "Май"  

Изложбата се провежда в рамките на програмата от мероприятия, посветени на отбелязването на 140 години от освобождението на Сливен от османско иго.

Идеята чрез образите и характеристиките на 13 личности да се отбележат историческите и културните постижения на България е на богослова Ваклуш Толев. Наред с основателя на българската държава хан Аспарух, цар Борис I, който приобщава страната ни към християнската цивилизация и Васил Левски, апостолът на българската свобода, присъстват Св. Климент Охридски – създателят на българската азбука, цар Симеон Велики, св. Йоан Рилски, Пенчо Славейков и др.

Пътуващата изложба се състои от 15 пана (по едно за всеки от 13-те безсмъртни българи)

3-те поименни безсмъртни българи са изведени от духовния ръст на 13-вековното битие на България. "Тези личности не са само минало величие, а въплъщават идеи и път за бъдеще, от които се нуждаем в настоящето", считат от фондация "Безсмъртни българи", която е инициатор на изложбата.

През годините Денят на безсмъртните българи е честван и отбелязван в много градове на страната. Идеята е представяна в срещи, пресконференции и тържества. Подкрепена е от стотици видни личности, институции, обществено-политически и културни организации.



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ИЗЛОЖБИ  
 Галерия "МАЙ"   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени