12.01.2018  Кампания, подкрепена от Мария Габриел, изпраща сливенски
книжки в български училища по света

 

Източник: Обществен дарителски фонд - Сливен
Позоваването на източника е задължително
  

Фондация "Обществен дарителски фонд – Сливен" и Информационен център "Европа директно-Сливен" започнаха кампанията "Да съхраним българските традиции и обичаи", насочена към българските училища по света. Кампанията се организира по повод Българското председателство на Съюза на ЕС и Европейската година на културното наследство, които стартираха на 1 януари 2018 г.

Българският еврокомисар Мария Габриел финансира повторното отпечатване на издадената от Обществен дарителски фонд - Сливен книжка за оцветяване "Сръчността на българката – 24 носии от Сливенския край". Идеята на организаторите е книжките да стигнат до много от българските училища извън страната.

Автор на книжката за оцветяване е художникът и преподавател в Националната художествена гимназия "Димитър Добрович"- Сливен Йордана Кунчева. Комплектът съдържа 24 цветни картинки на женски народни носии от Сливенския край и 24 черно-бели модела за оцветяване на ежедневни, празнични, невестински, сватбени, лазарски и др. носии от селата Бяла, Биково, Чокоба, Глушник, Пъдарево, Крушаре, Панаретовци и др. На всяка страница има и текстове, които разказват подробно за частите на женската народна носия.

Миналата година Мария Габриел, тогава заместник-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в ЕНП, била впечатлена от сливенската книжка "Сръчността на българката – 24 носии от Сливенския край". И съвсем спонтанно се родила идеята за настоящата кампания: за да се отбележи подобаващо българското европредседателство на Съвета, точно тези сливенски книжки да бъдат изпратени на децата в българските училища в Европа, САЩ, Канада, Австралия и др. Инициативи, свързани с европредседателството и европейската година на културното наследство, ще се провеждат и в сливенските детски градини и училища. Специалният тираж с книжки за оцветяване, който ще стигне до различни кътчета по света, включва послание на еврокомисар Мария Габриел към българските деца в чужбина:

"Скъпо дете, В Европейския парламент силно отстояваме културното разнообразие на Европа, както и неговия принос за съхраняване на историческото наследство на всяка страна. Популяризирането на спецификите и самобитността на отделните региони в ЕС са сред основните приоритети на работата ми за защитаване ценностите на Обединена Европа.

 
Тази книжка, която представя богатството на народните носии на България, е своеобразна визитна картичка на нашите фолклор и наследство. Тази книжка ще те запознае със спецификата, традиционната култура и бита на българския народ от Сливенския край и ще те потопи в "хубостта на българката" през вековете до днес."

За да научим повече за кампанията, разговаряхме с ръководителя на Обществен дарителски фонд - Сливен и на Информационен център "Европа Директно-Сливен" Дора Куршумова.

- Г-жо Куршумова, как възникна идеята за подобна родолюбива кампания, насочена към българските деца в чужбина?

- Много бяхме радостни, че г-жа Габриел хареса книжките за оцветяване, съдържащи прекрасни народни носии от Сливенския край. В края на август миналата година вече беше отпечатан и оформен новият тираж от 1000 книжки със заглавие "Сръчността на българката - 24 носии от Сливенския край". Щастливи сме, че г-жа Габриел ни се довери и остави да разпространим изданието по наше усмотрение. Тогава решихме, че чрез оцветяването на носиите ще обединим най-добре всички българчета, които учат в училища извън пределите на страната, със сливенските деца. Сигурна съм, че дори да оцветяват народни носии за първи път, тези деца ще се замислят за красотата на шевиците и ярките багри на носиите, ще се гордеят, че са българи.

Предизвикателството е насочено към деца от 6 до 10-годишна възраст, но ще се радваме, ако в оцветяването се включат и по-големи ученици. Затова в пратката с книги с послание на г-жа Габриел ще прибавим и нещо, което ще улесни приемането на предизвикателството: комплект за творческа работилница, съдържащ 24 цветни картички и 24 черно-бели рисунки за оцветяване. Очакваме снимки от всички малки творци, включили се в кампанията. Набелязали сме 60 български училища, намиращи се в различни краища на света. Над 20 от тях са в големи европейски градове, а останалите са в САЩ, Австралия, българските общности в Банат, Западните Балкани, бившите съветски републики и др.

В момента изпращаме пратките до 20-те български училища в Европа и от тях очакваме да се включат над 2500 ученици.

Паралелно с това, по време на европредседателството и европейската година на културното наследство, кампанията ще върви и в Сливен. Тук ще обхванем децата от предучилищна възраст във всички детски градини и децата от началния курс на всички училища в града. Така чрез припомняне на фолклорното богатство на нашия край, ще направим по-горди най-малките българи, които учат в Града под сините камъни или в различни краища на света.

- Защо е важно българите извън пределите на страната ни да останат завинаги свързани с България?

- България е страна с древна история и култура. Като българи имаме много основания да се гордеем. Малките ни сънародници, независимо в коя точка от света се намират, носят в сърцата си българската упоритост и трудолюбие, които ще им помогнат да прославят нашата родина с велики дела. С нашата кампания ще им посочим още една причина да се гордеят, че са потомци на народ с вековни традиции.

- Очаквате ли интерес към кампанията от страна на българските училища в чужбина? -

Надяваме се ръководителите на училищата да поемат хвърлената от ОДФ-Сливен и информационния център Европа Директно ръкавица! Очакваме снимки на оцветените носии и на радостните усмивки на децата, които ще прочетат посланието на г-жа Габриел и ще се потопят в красивите български багри!


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени