27.12.2017  Лешояд спасен на Коледа в с. Глушник

Източник: sliven-news.
Позоваването на източника е задължително.
  

Навръх Коледа уловен изтощен лешояд e бил "прибран" от роми от ромската махала в Глушник, съобщиха от Зелени Балкани. Птицата е лешоядът K93, който е маркиран със сателитен предавател и от седмици се придържа в района на Сливен, след като бе освободен повторно от волиерата за адаптация над града (припомняме, че преди това лешояда бе отново пуснат, като за него се получиха десетки сигнали за наблюдения в самия град).

Според еколозите К93 все още не се е адаптирал към дивата природа и не възприема себе си като дива птица, често се придържа в близост до хората.

През последните дни има информация, че вероятно е оцелял, тъй като е бил хранен от ловци от ловните дружинки в Блатец и Глушник, които са му подхвърляли остатъци от отстреляния дивеч. Екипът ни също направи подхранване на мястото на последното му наблюдение над село Глушник, но предполагаме, че намесата на ловците е била от голямо значение за оцеляването на птицата.

Екипът на Зелени Балкани припомня, че белоглавите лешояди за защитен и рядък вид, за чието "завръщане" в Стара планина екипът ни работи от години.

От Зелени Балкани благодарят на всички хора, които подават сигнали за наблюдавани или бедстващи птици и така помагат те отново да загнездят в района на град Сливен.

През септември лешоядът се разходи из Сливен, след като лошото време го принуди да "слезе" в града, като след това стресът, сградите, хората и колите са попречили да набере височина и отлети обратно в планината. Птицата пристигна у нас от Франция през май 2012 г. във волиерата за адаптация, поддържана в рамките на проект Нов живот за лешоядите LIFE14 NAT/BG/649 в местността Каракютюк, ПП Сините камъни.

При сигнали за други бедстващи птици и наблюдения може да звъните на тел. 0887574699 - Елена Стоева - Ръководител на проект Светло бъдеще за черния лешояд LIFE14 NAT/BG/649.



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени