7.12.2017  Над 20 000 лева събра Дарителският кръг "За по-добро бъдеще на Сливен"

   
Източник: Обществен дарителски фонд-Сливен.
Позоваването на източника е задължително.
  

7 декември 2017 г., зала "Май", 18.00 ч.

Дарителски кръг "За по-добро бъдеще на Сливен 2017" на фондация "Обществен дарителски фонд-Сливен", се проведе на 7 декември в зала "Май". Сред участниците и официални гости на събитието бяха председателят на Съвета на дарителите към ОДФ Сливен – Нели Минчева, председателят на ОДФ-Сливен Дора Куршумова, както и заместник-кметът по икономическо развитие на община Сливен Стоян Марков, който е и един от създателите и първи изпълнителен директор на Фонда.

Официален гост на събитието бе Моника Писанкънева – мениджър "Развитие на филантропията" към фондация "Работилница за граждански инициативи", която беше и водещ на наддаването за проектите от участниците в кръга.

В тазгодишния Дарителски кръг участваха 5 проекта. По време на дарителската сесия местни неправителствени организации и клубове, работещи в сферата на образованието, културата, изкуството и спорта, представиха пред присъстващите дарители своите интересни проекти. Над 70 дарители се запознаха с презентациите на всеки отделен проект и имаха възможност да задават допълнителни въпроси към организациите, които предлагат проектите.
 

Ето и проектите, които участваха в Дарителския кръг:

- "Празнично преобразяване в Сливенско" на фондация "Крайница";
- "Децата – грамотни купувачи на храна" на сдружение "Ян Син";
- "Приятели на природата" на сдружение "Клуб по бойни изкуства Грифон";
- "Майсторилница за сувенири" на НЦ "Отец Паисий 1936" – Сливен;
- "Потомци на войводите" на фондация "Войводите на Сливен".

Първият проект - "Празнично преобразяване в Сливенско" бе презентиран от Йордана Кунчева от фондация "Крайница". Целта му е да се популяризират местните фолклорни обичаи сред децата и учениците на Сливен и да се направят традиционните маскарадни форми достъпни за най-малките чрез средствата на изкуството. Предвижда се в проекта да участват деца на възраст между 6 и 10 години, които да участват в над 50 творчески работилници за оцветяване на рисунки, свързани с маскарадната обредност, и 12 работилници за изработване на кукерски маски. Проектът вслючва и провеждането на конкурси в няколко категории, изложби и др. Общата сума, нужна за реализацията на проекта, е 9750 лв., а по време на Дарителския кръг бяха събрани 5850 лв. Останалата сума бе добавена от фондация "Работилница за граждански инициативи" /ФРГИ/.

 
Вторият проект – "Децата – грамотни купувачи на храна", бе представен от Антон Дойчев от сдружение "Ян Син". Той поясни, че целта на проекта е да създаде у децата култура за здравословно хранене и правилен избор на храна. Целевата му група са деца на възраст 6-10 години, от детски градини и начални класове. Проектът предвижда 24 лекции за здравословното хранене, ролеви игри, провеждането на викторини с интересни ребуси и кръстословици, рисунки и др., както и брошури за родителите, в които да има информация за здравословното хранене. В края на проекта ще бъде издаден сборник с данни за полезната и вредна храна. Общият бюджет на проекта е 6000 лв. По време на Дарителския кръг бяха събрани 3600 лв., а останалите бяха добавени от ФРГИ.

Проектът "Приятели на природата" на сдружение "Клуб по бойни изкуства Грифон" бе представен от сенсей Антон Въндев от клуба. Проектът е насочен към деца на възраст 5-18 години, които да усвоят навици за оцеляване сред природата, да изградят здравословни навици и да развият у себе си човешки ценности като помагане на другите, поемане на отговорност и предизвикателствата в живота с усмивка, дружелюбност и уважаване на себе си, другите и природата, родолюбие и др., чрез средствата на игри и забавления в комбинация с правила. Децата ще бъдат разделени в три възрастови групи, а лекциите ще бъдат сред природата. Ще бъдат проведени три тридневни лагера за всяка възрастова група в периода юни-септември. Лагерите ще включват преходи, упражнения, динамични игри, обучения за оцеляване, познания относно изграждане на бивак и огнище, ориентиране по звездите, разпознаване на дървета, гъби и билки, и др. Важен елемент от проекта е получаването на знания за българската история, изработване на копия, лъкове и стрели, игри, оказване на първа помощ, риболов и др. Нужната сума за проекта е 6000 лв., по време на Дарителския кръг бяха събрани 3600 лв., а останалите бяха добавени от ФРГИ.

Секретарят на НЧ "Отец Паисий 1936" – кв. "Речица" Жулиета Велева представи проекта "Майсторилница за сувенири". Той дава възможност на 10 жени в неравностойно положение да придобият умения в ръчни приложни занаяти и да намерят работа след приключване на проекта. В рамките на година ще се проведат 30 творчески работилници за изработване на сувенири (книгоразделители, бижута, картички, престилки за бутилки, магнити за хладилник, ключодържатели, карета или кърпички). Изработените предмети ще се продават в интернет-магазина на Фонда, както и на базари, празници на града и фолклорни фестивали в региона (Сливен, Котел, Жеравна). След приключването на проекта, със събраните средства от продажбите ще бъдат купени материали, необходими за организиране на допълнителни занимания – тип консултации за изработка на нови модели сувенири. Нужната сума за проекта е 5000 лв. По време на Дарителския кръг бяха събрани 3000 лв., а останалите бяха предоставени от ФРГИ.

Последният проект "Потомци на войводите" бе представен от Николай Бъчваров от сдружение "Войводите на Сливен". Целта му е в рамките на три месеца да възпита у младото поколение на дух на родолюбие и познаване на историята на родния край чрез интерактивни методи на обучение – нагледно пресъздаване на ежедневието на хайдутите. В проекта ще участват деца на възраст между 6 и 13 години, както и младежи над 18 години. Заниманията ще се провеждат на крепостта Туида, Кушбунар и Агликина поляна. По време на проекта участниците ще бъдат запознати с живота на хайдутите, хадушките занаяти и др. Ще се проведат работилници за приложни изкуства, които включват оцветяване на илюстрации от книгите "Хайдушки времена", изработка на кожени кесии, цървули, шевица на хайдушка риза, везане на хайдушко знаме, плетене на навуща. Предвидени са и тренировъчни игри и демонстрации на старинни игри - дълга кобила, прескочи кобила, чилик, кленза, стрелба с прашка и лък, скок с тояга, мятане копие, катерене на дървета; занимателни игри - хайдушка клетва; търсене на съкровище; хайдушка поща - писане на писмо с мастило от шикалки и пренасяне с препятствия до войводата; Училище за войводи с дисциплини "Звездно небе", "Хайдушка метеорология", "Природен компас", "Хайдушка медицина", "Храна от планината"; два похода до хайдушки местности с провеждане на състезания, театрални постановки на сцената на крепостта Туида, конкурси "Песни за славни войводи" и "Хайдушки дрехи и оръжия". Нужната сума за този проект е 7500 лв., Дарителският кръг събра 4500 лв, а останалите 3000 лв. бяха добавени от ФРГИ.

Събраната от дарители сума по петте проекта бе 20550 лв. Това е най-високата събирана по време на Дарителски кръг досега сума в Сливен. Заложената обща сума за изпълнение на проектите е 34 250 лв.

Тазгодишният Дарителски кръг стана възможен, благодарение на помощта на фондация "Обществен дарителски фонд - Сливен" и фондация "Работилница за граждански инициативи" по програма "Развитие на обществените фондации в България", с финансовата подкрепа на фондация "Америка за България". Дарителският кръг като метод за набиране на средства е вдъхновен от опита на Финансиращата мрежа във Великобритания (The Funding Network, UK). У нас моделът е пренесен от фондация "Работилница за граждански инициативи", която през 2012 г. става лицензиран партньор на TFN, UK.

Дарителски кръг "За по-доброто бъдеще на Сливен" за последните 5 години е подкрепил и финансирал над 30 проекта на обща стойност над 140 000 лева.



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени