24.11.2017  Интересна книга ни връща в миналото на Сливен

   
Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.
  

Книгата "Сливенски тайни – знайни и незнайни" бе представена на 24 ноември пред представители на читалищата в региона. Събитието се проведе в Арт-център "Седем".

В началото на срещата Дора Куршумова, председател на фондация "Обществен дарителски фонд-Сливен", сподели, че книгата е направена по нейна идея. "Книгата стана факт, благодарение на усилията на моите съмишленици. Дадох на Владимир Белов списък с определени културно-исторически и архитектурни обекти в града, той издири необходимата официална информация за тях, научи стари "клюкини", свързани със сградите, обобщи текстовете. Димитър Михалев пък нарисува геройчето с лупата, което е на корицата и вътре по страниците. Виктория Новакова, която дотогава твърдеше, че не може да рисува, направи всички прекрасни рисунки, които са в книгата. Тази книга е една моя сбъдната мечта, и тъй като доста сгради не успяха да намерят място в книгата, най-вероятно в скоро време ще издадем и втора част".

След представянето на книгата започна своеобразно връщане назад във времето, а почти всяка от присъстващите жени разказа свои спомени. Странно или не, но повечето спомени се завъртяха около Сливенските минерални бани и градските бани. Маринета Кирова от НЧ "Просвета 1925" – с.Мечкарево, разказа интересни неща за създаването на минералните бани край Сливен, за част от сградите в комплекса, за първото изследване на водата и т.н. Някои от жените си спомниха, че на тези бани сливенци ходели винаги с файтони, а в по-късни години – с градски автобус и доста багаж.

Особено цветни бяха детските спомени за ходенето на градска баня на Красимира Абраамян от НЧ "Дружба-1993" – Сливен: "Отивахме всички на баня, носехме си чисти дрехи и обикновено поне два часа чакахме за билети, даваха номерче на всеки и така влизахме, когато ни дойдеше редът. Преди да влезем в самото помещение, ни даваха специални налъми, поставени в хлорна вода. В помещението имаше душове и курни с топла вода. Помня, че имаше една много здрава телякиня, която ни разтриваше отгоре до долу с нашите кесийки и ни зачервяваше целите. Все се чудех откъде идва изразът: "Честита баня" и като се върнах в спомените си, намерих отговора. Всеки излизаше от банята зачервен, от тялото му излизаше пара, затова всеки, който го срещнеше на улицата, знаеше, че идва от баня. Та и оттам изразът "Честита баня", защото хората в онези години са ходели на баня веднъж в седмицата. Много ми хареса определението за ходенето на баня на Никола Шишеджиев от книгата му "Картинки от недалечното минало на Сливен": Банята е място за размяна на житейски опит и знания, за обсъждане на събития и за пускане на пиперливи приказки". Днес, за жалост, я няма тази старовремешна романтика".

Йовка Тодорова от НЧ "Христо Ботев – 1897" – Сливен, разказа спомените си за посещението на Бабапенкината частна баня в кв. "Комлука", за порядките там, за процедурите и др. Жулиета Велева от НЧ Отец Паисий – 1936", кв. "Речица", също сподели спомени за семейно ходене на баня. Тя разказа и за къщата, в която сега се помещава Художествената галерия, за къщата срещу Виенската сладкарница, в която като дете ходила на кръжок по рисуване, за сградата на малката Езикова гимназия. Петя Недялкова от НЧ "Христо Ботев – 1897" – Сливен, представи сградата на Националната художествена гимназия "Димитър Добрович", която се намира на бул. "Георги Данчев". Тя сподели, че за този разказ я вдъхновила първата й детска снимка, направена на терасата на тогавашното училище по автотранспорт, в която тогава работел баща й. Недялкова разказа, че сградата е построена през 1917 година и до 1977 г. е сиропиталище. След това сираците са изпратени в Твърдица, а сградата се превръща в СПТУ по автотранспорт. През 1986 г. сградата е предоставена на отдел "Просвета" за Клуб на учителя, започва ремонт. След промените през 1989 г. сградата остава необитаема 20 години, въпреки че със заповед на културния министър Елка Константинова е предназначена за Художествена гимназия. Недялкова, която е бивш възпитаник на гимназията, разказа историята на гимназията, цитирайки покойния вече Тодор Терзиев.

Дора Куршумова припомни, че преди време фондация "Обществен дарителски фонд-Сливен" организира благотворителен търг, на който бяха събрани над 5000 лв. Средствата бяха предоставени на гимназията за купуване на окачваща система и осветление за бъдещата изложбена зала на гимназията.

Цвета Христова от НЧ "Слънце 1928" – с.Гавраилово, пък говори за сградата на бившия Пионерски дом. Тя разказа кога е построена, кога е превърната в Дом на пионерите, какви кръжоци са се провеждали там, къде се е намирал първият радиоапарат, раздаде стари снимки от различни мероприятия и т.н. Тя дори прочете стихотворение за сградата от Дамян Дамянов. Красимира Абраамян си спомни, че през 70-те години е посещавала театрален кръжок и още помни как преподавателят ги е научил да падат на земята, без да се наранят.

По време на събитието Мария Павлова от НЧ "Светлина 1930" – с.Чинтулово, разказа за сградата на Регионалната библиотека, Живка Кондева от НЧ "Дружба-1993" – Сливен – за работническата опера, а Веселина Миланова от НЧ "Пробуда", с.Панаретовци - за създаването на общинския пазар.

Приятната раздумка продължи с похапване на вкусни домашни милинки и пийване на турско кафе. След това представителите на читалищата разгледаха изложбата на Дора Куршумова "Фучила", която е подредена в галерия "Седем".

Представянето на книгата бе част от основната програма за месеца на фондация "Обществен дарителски фонд-Сливен". Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация "Работилница за граждански инициативи", с финансовата подкрепа на фондация "Чарлз Стюарт Мот".


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени