Театрална постановка "ГОЛЕМАНОВ"
комедия по Ст. Л. Костов

Източник: LM SI Grоup
Позоваването на източника е задължително.

Режисьор: Георги Стоилов

Участват: Любо Нейков, Красимир Ранков, Мария Статулова, Стефан Рядков, Елена Петрова, Силвия Лулчева.
  

В творчеството на най-големия български комедиограф Ст.Л Костов, пиесата Големанов заема първо място. По своите художествени качества, тази забележителна творба стои дори над всички останали сатирични произведения. Не случайно след Бай Ганьо, Големанов е най-популярния български литературен герой, който предизвиква не само смях, но и възмущение. Той е олицетворение на вманиаченият кандидат за министерско кресло. Той е карикатура на необузданите амбиции за власт, пари и слава. Той е въплъщение на всички пороци, присъщи на съвременните държавни мъже.

В пиесата Ст.Костов ни показва няколко дни от живота на един добър човечец, който става хитър и лукав, когато разбира че има вероятност да го изберат за министър. Губи чувството си за мярка и разкрива своята глупост, лицемерие, скъперничество и грандомания.

В пиесата автора постига интересен парадокс, като го превръща от един стълб на държавната машина - в неин изобличител. Когато героят се чувства огорчен и неоценен от своята партия, Големанов започва да критикува дори парламентаризма и демокрацията, срамните пазарлъци, морала и честта на управляващите. Майсторската разработка на всички образи държат действието в рамките на едно завидно единство между жизнена и художествена правда.

Над всичко разбира се в тази забележителна комедия стои самият Големанов. С него и с цялото си произведение, Ст.Костов осмива така саркастично нашето политическо общество, както малцина български писатели са успели да го направят през годините. С критичния си патос и ярки, колоритни образи, със стегнатата си композиция и лаконичен диалог, пиесата Големанов остава най-ценното завоевание на нашата сатирична литература за всички времена.



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ТЕАТРАЛНИ ПОСТНОВКИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени