24.10.2017  С две премиери на книги за Васил Левски Регионална библиотека
"Сава Доброплодни" се включи в програмата за празника на Сливен - Димитровден


 
Източник: Регионална библиотека "Сава Доброплодни".
Позоваването на източника е задължително.
  

Традиция стана в навечерието на празника на Сливен –Димитровден Регионална библиотека "Сава Доброплодни" – Сливен да представя пред сливенското гражданство нови книги посветени на събития и личности от националната ни история, с които всеки българин се гордее. Във връзка със 180-та годишнина от рождението на Васил Левски бяха представени: втора част от романа "Апостола на българите" на сливенския писател Желяз Кондев и романът "Първият след бога. Любовта и смъртта на Васил Левски" на известната българска писателка Неда Антонова.

Книгата на Желяз Кондев "Апостола на българите"-Ч.2. бе представена на 20 октомври. Събитието събра в библиотеката много почитатели на творчеството на писателя. За художествените достойнства на романа и историческата достоверност, с която са пресъздадени ранните детски години на Васил Левски, които са слабо и откъслечно проучени, както и неговия жертвоготовен път до Голготата на българската свобода говори литературният критик доц.д-р П.Хаджинаков.

Много бяха и въпросите на публиката към писателя Желяз Кондев свързани с предизвикателството да напише книга за Левски, за творческия процес по създаване на книгата, за изворовия материал, използван при написването, за отхвърлянето на някои погрешни тези наложени в литературата около залавянето на Левски и др.

Представянето на романа "Първият след бога. Любовта и смъртта на Васил Левски" на известната българска писателка Неда Антонова се проведе на 23 октомври в препълнената с публика зала "Май". Срещата бе открита с мултимедиен спектакъл по текстове от книгата с участието на актьорите Цвета Андреева и Христо Симеонов, който развълнува не само публиката, но и авторката. За творчеството на Неда Антонова и за нейния най-нов роман говори писателят Румен Леонидов. Според него романът "Първият след бога" е един необикновен прочит на живота на Васил Левски и на много факти около неговата дейност и смъртта му, които век и половина съзнателно се премълчават. Според Р.Леонидов за пръв път в романа на Н.Антонова читателят се среща не с идеализирания, а с истинския Левски. С това се обяснява и големия читателски интерес към книгата.

След словото на Р.Леонидов срещата продължи с много въпроси към Неда Антонова от публиката. Тя отговори интересно и изчерпателно на всички като представи и интересни документи, които е открила в руски архиви, и около които е изградила някои тези в романа. Част от въпросите бяха свързани и с други книги на авторката.

В края на срещата авторката раздаде много автографи и получи поздравления и цветя от народния представител Десислава Танева, кмета на гр.Сливен Стефан Радев, зам.областната управителка Д.Петкова, директора на РБ "Сава Доброплодни" - Росица Петрова и др.

 
ДИМИТРОВДЕН, ПРАЗНИК НА СЛИВЕН   


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени