17.09.2017  Изложба на Петър Кайраков по случай Димитровден

Източник: Обществен Дарителски Фонд Сливен.
Позоваването на източника е задължително.
  
Откриване: 18.10.2017 г., 18.00 часа, Галерия. "Седем"  

12 живописни платна са включени в изложбата на Петър Кайраков, която бе открита в галерия "Седем" на 18 октомври – световния ден на художниците. Сред присъстващите на откриването бяха не само ценители на изкуството и приятели на художника, но и негови ученици от НХГ "Димитър Добрович". Експозицията представя седем пейзажа и пет фигурални композиции, нарисувани през тази и миналата година. Творбите не са показвани до момента.

"Темите в изложбата са разнообразни. Например, картината "Пенелопеида" пресъздава очакването на Одисей, "Благовещение" изобразява Дева Мария и ангела, "Вечно" показва Любовта като кръг, в който са затворени образите на мъж и жена, сподели художникът. Други две творби – "Фигура" и "Тяло", са посветени на жената. А в пейзажите има както стари сливенски къщи, така и места, които съм снимал и след това рисувал. В пейзажа разчитам по-скоро на колорита, отколкото на точното пресъздаване на определеното място, това е по-важно за мен, да въздейства чрез цвета".

Петър Кайраков е завършил Художествената академия със специалност "Графика" през 1990 година. Преподавател е по рисуване и живопис в НХГ "Димитър Добрович"-Сливен. 56-годишният творец има 13 самостоятелни изложби в Сливен, Норвегия, Гърция, Полша и др.

Откриването на изложбата-живопис в галерия "Седем" постави началото на програмата, подготвена от фондация "Обществен дарителски фонд-Сливен", по повод празника на града - Димитровден. В програмата са включени представяния на книги, майсторилници, изложби и арт-занимания. Фондът осъществява дейността си с подкрепата на фондация "Работилница за граждански инициативи" и фондация "Чарлз Стюарт Мот".



             



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ИЗЛОЖБИ  


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени