28.09.2017  Европейска нощ на учените

Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.
  

На 29 септември (петък) България се включва в Европейската нощ на учените с мащабна програма в 11 града.

В Сливен локациите са:
• Национален музей на текстилната индустрия и
• Антична и средновековна крепост "Туида".

Програмата започва в 17.00 часа 11 града участват в мащабната програма, с която България за 11-ти път ще се включи в Европейската нощ на учените на 29 септември. Това мега събитие се случва едновременно в цяла Европа и винаги се провежда в последния петък на месец септември. Университетите, научните и културните институти отварят врати и организират събития за широката публика. Българските градове, които ще участват през 2017 година, са Благоевград, Бургас, Варна, Котел, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, Смолян, София и Стара Загора.

В Сливен събитията ще се проведат паралелно на 2 места – в Националния музей на текстилната индустрия и на Антична и средновековна крепост "Туида". Проявите започват в 17.00 часа и на двете локации. Входът е свободен.

В залите на Националния музей на текстилната индустрия програмата ще стартира с Лаборатория FRESH: Текстилът – традиции, наука и природа. Публиката ще има възможност да се срещне с Дора Куршумова, изследовател и автор на книгите "Вълнени приказки, изпредени и изтъкани от бабата на баба ми", "Пътешествието на вълнената нишка" и "Чудните килими от котленско". Малките откриватели ще имат възможност сами да възстановят оригинален мотив от традиционен килим чрез оцветяване. А всички гости – да се насладят на драматизациите на Детска театрална трупа към Арт център "Седем". Изложбата "Багрене от природа – традиции и наука" ще разкрие пред посетителите тайните на природното текстилно багрене.

В постоянната експозиция ще бъдат демонстрирани някои изобретения в областта на текстилните технологии, които ще направят публиката съпричастна с историческия процес на научните открития в тази област.

На Антична и средновековна крепост "Туида" ще се състои Научно кафене FRESH: Археологията – слово за миналото или вълнението да бъдеш откривател.

Какво е да си археолог и как работят археолозите? Какви инструменти и материали използват и как възстановяват, реставрират и консервират откритите при разкопки на артефакти? Какви са трудностите, радостните моменти и магията на професията? На всички тези въпроси ще отговорят археолозите от Регионалния исторически музей, които от септември 2017 възобновиха археологическите разкопки на крепост "Туида". Те ще разкажат за интересни моменти от разкриването на крепостта преди години и за ценните исторически находки. Гостите сами ще могат да почувстват радостта на откривателя като се включат като доброволци в разкопките, а екскурзоводите на Туида ще разкажат интересни факти за историята на крепостта – от траките до Средновековието.

Събитието се организира от ТИЦ към Община Сливен, Регионален исторически музей Сливен и крепост "Туида". Пълната програма за всички градове можете да намерите на сайтовете на Британски съвет и сп. Наука и от специалното мобилно приложение, разработено по проекта.

Проектът FRESH (Find Research Everywhere and Share) за Европейска нощ на учените в България се финансира от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма "Хоризонт 2020". Програмата в София се осъществява със съдействието на Столична община, Министерство на образованието и науката и Министерство на културата. Целта на Европейска нощ на учените е да докаже, че наука има навсякъде около нас и е еднакво важна за всички ни, независимо от възраст и занятие, а учените са хора с изключително вълнуващи професии. Проектът се осъществява от: Център за изследвания и анализи; Британски съвет България; Форум Наука; Форум Демокрит; София Тех Парк; Русенска търговско-индустриална камара; Агробио институт; Институт по океанология – БАН, Варна; Институт по зеленчукови култури "Марица", Пловдив; Националния природонаучен музей при БАН; Технически университет – Варна; Университет за хранителни технологии – Пловдив; Медицински университет – Плевен
Асоциирани партньори са:

• Софийски университет, Асоциацията на младите полярни изследователи, Български географски портал – Географ.БГ, Музейко, Национален политехнически музей

Към тях се присъединиха десетки нови партньори и участници, сред които:
• Технически университет – София; Тракийски университет; Югозападен университет; Минно-геоложки университет; Химикотехнологичен и металургичен университет; Университет "Проф. д-р Асен Златаров" – Бургас; Висше военноморско училище гр. Варна; Медицинските университети във Варна, Пловдив и София; Висшето училище по мениджмънт (ВУМ), Софтеурен университет, Институт по рибни ресурси – ССА
• Регионалните исторически музеи в Плевен, Котел, Русе и Сливен, Музей на текстилната индустрия – Сливен, Природонаучните музеи в Котел и Варна; крепост "Туида" Сливен
• Астрономически обсерватории и планетариуми във Варна и Смолян; Регионалните библиотеки в Русе и Стара Загора
• Център за забавна математика, Младежко сдружение "Кашалот", Сдружение Рацио и Читател БГ
• Спортен комплекс "Академик", Дирекция на природен парк "Златни пясъци", Зоопарк- Варна, ТИЦ към Община Сливен.

Очакваме Ви!
28.09.2017
  Антична и средновековна крепост "Туида" – Сливен за първи път се включва в инициативата Европейска нощ на учените

Антична и средновековна крепост "Туида" – Сливен за първи път се включва в инициативата Европейска нощ на учените съвместно с Регионален исторически музей -Сливен и ТИЦ- Сливен. На 29.09.2017г в крепост "Туида" от 17:00 – 19:00 Научно кафене FRESH: Археологията – слово за миналото или вълнението да бъдеш откривател Какво е да си археолог и как работят археолозите? Какви инструменти и материали използват и как възстановяват, реставрират и консервират откритите при разкопки на артефакти? Какви са трудностите, радостните моменти и магията на професията?

На всички тези въпроси ще отговорят археолозите от Регионален исторически музей – Сливен, които от септември 2017 възобновяват археологическите разкопки на крепост "Туида". Те ще ви разкажат за интересни моменти от разкриването на крепостта преди години и за ценните им исторически находки. След това гостите сами ще могат да почувстват радостта на откривателя като се включат като доброволци в разкопките, а екскурзоводите на Туида ще разкажат интересни факти за историята на крепостта – от траките до Средновековието.

Събитието се организира от ТИЦ към Община Сливен, Регионален исторически музей Сливен и крепост "Туида". Вход свободен!

В събитието може да се запознаете и с програмата на Националният музей на текстилната индустрия.

Очакваме Ви!


Свалете приложението - за Android и iOS, за да ви води технологията в Нощта, независимо в кой от 11-те града ще я посрещнете. Разработката е на Аспарух Камбуров, човекът с дроновете, преподавател в МГУ, полярник, и FameLab финалист.
В края на 20 век Европа отчита отлив от научната кариера и недостатъчна популярност на ролята на учените и тяхната работа в полза на обществото. В отговор на това в Европейската комисия създава инициативата "Нощта на учените", която се състои от събития, адресирани към широката публика с цел да популяризира учените като личности сред широката общественост; да отдаде заслужено признание за положителното влияние на работата на учените върху обществото и да насърчи младите хора да поемат предизвикателството на научната кариера.

Събитията, част от програмата на Европейска нощ на учените 2017, ще се проведат едновременно на 29 септември, петък, в над 250 града в Европа и по света. В инициативата ще се включат и 11 български града. Един от тях е и Сливен. В града събитието се организира от Туристически информационен център към Община Сливен, Регионален исторически музей- Сливен, крепост "Туида" и Националният музей на текстилната индустрия.

На 29 септември от 17:00ч до 19:00ч в крепост "Туида" ще се проведе научно кафене FRESH: Археологията – слово за миналото или вълнението да бъдеш откривател Какво е да си археолог? Как работят археолозите? Какви инструменти и материали използват? Как възстановяват откритите при разкопки артефакти? Как ги реставрират и консервират? Какви са трудностите, радостните моменти и магията на професията?

На всички тези въпроси ще отговорят археолозите от Регионален исторически музей – Сливен, които от 18.09.2017 г. възобновят археологическите разкопки на крепост "Туида". Те ще разкажат и интересни моменти от разкриването на крепостта преди години. Ще разкажат и какви ценни исторически находки са открили там. След това гостите на събитието могат да се включат като доброволци в разкопките и да почувстват тръпката на откривателя.

Екскурзоводите на Туида ще разкажат интересни факти за историята на крепостта – от траките до Средновековието.

Паралелно с програмата на крепост "Туида" в Музей на текстилната индустрия ще се проведе лаборатория FRESH: Текстил и наука! Програма: • Представяне на книгите "Вълнени приказки, изпредени и изтъкани от бабата на баба ми", "Пътешествието на вълнената нишка" и "Чудните килими от котленско" и среща с техния автор Дора Куршумова • Детска творческа работилница "Чудното килимче" • Детска театрална трупа към "Арт център Седем" • Изложба "Багрене от природата – традиции и наука" – отворени врати • Постоянна експозиция – отворени врати

Проявите се осъществяват с любезното съдействие на Фондация Обществен дарителски фонд Сливен. Ако можехте да се превърнете в герой за ден… или нощ, кой бихте избрали да бъдете? Учен, който ще даде на света лекарство срещу неизлечима болест; изследовател, който ще се справи с глобалното затопляне; гениален ум, който ще разреши проблемите със световния глад или мечтател, който ще направи живота в Космоса възможен не само за астронавтите…? Не пропускайте Европейска нощ на учените 2017! Усетете какво е да си герой, преоткрийте науката и значението й за обществото.

"Проектът "FRESH" за Европейска нощ на учените се финансира от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма "Хоризонт 2020", като основна цел е подобряване на общественото разбиране за науката и по-голяма ангажираност на научния свят към проблемите на обществото..


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени