17.09.2017  НА СВОБОДА СА ПУСНАТИ 15 ЛЕШОЯДИ В СЛИВЕН

Източник: Слиен днес и утре.
Позоваването на източника е задължително.
  

Преди дни е била отворена вратата на волиерата за адаптация на лешояди, която се намира в местността Каракютюк, ПП Сините камъни. Освободени са били общи 15 белоглави лешояди. Това съобщават от "Зелени Балкани".

Птиците са пристигнали у нас между 2012 и 2014-та година от специални центрове за рехабилитация, където са попаднали и лекувани, но вместо да бъдат освободени, са изпратени да станат част от завръщането на лешоядите в България.

Причината да ги държат толкова много е възрастта им. В първите си години, лешоядите се отдават на скитания и често се отдалечават на стотици километри от дома, в търсене на подходящо място да се заселят за постоянно. Този период вече е преминал и лешоядите би трябвало да са вече готови да се установят. Понеже не познават други места освен Сливенския Балкан, надеждите са още в предстоящия размножителен сезон те да се присъединят към новосформираната колония от гнездящи белоглави тук.

Един от 15-те е бил маркиран със специален крилен предавател, за да се проследи пътят на лешоядите и скоро се очакват данни.

Във волиерата остават още 6 птици. Докато продължава адаптацията, тези птици ще служат за примамка на лешоядите, които вече освободихме и които посещават района. Така волиерата очаква своите първи черни лешояди, които ще пристигнат до пролетта на 2018 година.

Волиерата и площадката за подхранване се поддържат в рамките на проект Нов живот за лешоядите LIFE14 NAT/BG/649. Целта на проекта е да подсили новосъздадените популации на белоглави лешояди в Стара планина и направи следващата крачка към възстановяването на черния лешояд като гнездящ вид в района.


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени