03.07-29.07.2017  ТВОРЧЕСКА РАБОТИЛНИЦА "ЛЯТО В БИБЛИОТЕКАТА"

Източник: Регионална библиотека "Сава Доброплодни"
Позоваването на източника е задължително.  

ПРОГРАМА

В програмата са включени и инициативи посветени на 180г. от рождението на Апостола на свободата Васил Левски

3 ЮЛИ /ПОНЕДЕЛНИК/

Откриване на творческата работилница "Лято в библиотеката" Час по четене:" Пипи дългото чорапче" - Астрид Линдгрен. Коя е Пипи, къде живее, кои са нейните приятели. Весели и невероятни случки с малкото червенокосо момиче. Минути посветени на Васил Левски: "Кой е Васил Левски" - презентация Тематично занимание: "Тайнството на библиотеката" Запознаване с РБ "Сава Доброплодни". Екскурзия в библиотеката. В библиотеката е забавно – весели игри и загадки за автори и любими литературни герои.

4 ЮЛИ /ВТОРНИК/

Час по четене: "Къде си слънце" на Юлия Спиридонова. Весели истории за храбрите приключения на малкото жабче и неговите приятели. Минути посветени на Васил Левски: Разкази и легенди за геройствата на Апостола в творчеството на български писатели. Тематично занимание: "Книга как се прави". От "Рибният буквар" на Петър Берон до съвременните книги - история на книгоиздаването. Изработване на книгоразделител и илюстрации от децата на любима книжка.

5 ЮЛИ /СРЯДА/

Час по четене: "В търсене на талисман за щастие". Четене на най-добрите творби от Националния литературен конкурс проведен в рамките на 19 Национален фестивал на детската книга – Сливен, 9-11 май 2017. Минути посветени на Васил Левски: Чужди писатели за Васил Левски. /разкази и есета/ Тематично занимание: "Как се става писател". Лесно ли е да се пише. Какво трябва да знаев всеки писател. Какво е псевдоним. И писателите са били деца: четене от сборника "Иска-а-а-ам – истории на пораснали деца". Да напишем своя история – практическо занимание

МАНТИЯТА6 ЮЛИ /ЧЕТВЪРТЪК/

Час по четене: "Приказки за тебе" на Константин Константинов. Минути посветени на Васил Левски: В.Левски и Сливен – кога Левски е идвал в Сливен? Ского се е срещал? Къде се е укривал? Тематично занимание: "Древната история на град Сливен". Кога е създаден градът – първи сведения. Град Сливен през вековете. Исторически паметници свързани с многовековната му история. Запознаване с културните забележителности на гр.Сливен. Посещение на Историческия музей.

7 ЮЛИ /ПЕТЪК/

Час по четене: "Моите красиви рога". Радостина Николова. Историята на едно еленче, което се чувствало самотно. Минути посветени на Васил Левски: Тефтерчето на Левски. Тематично занимание: "Митовете и легендите оживяват". Пътеводител в света на фантастичните същества. Фантастични същества от фолклора, митовете и легендите. Герои от литературната и филмовата фантастика. Практическо занимание: Изработване на любим фантастичен герой от пластелин.

10 ЮЛИ /ПОНЕДЕЛНИК/

Час по четене: "Добросъците". Кои са добросъците и къде живеят? - Една забавна история от Никола Райков. Минути посветени на Васил Левски: Васил Левски в творчеството на българските художници. Тематично занимание: "Уча се на добри обноски" Етикет - какво е това? Вълшебните думички. Как да покажем уважение! Как да се храним правилно! Етикет на масата. Изработване на украса за маса.

11 ЮЛИ /ВТОРНИК/

Час по четене: "Къде си слънце". Храбрите приключения на малкото краставо жабче и неговите приятели. Юлия Спиридонова Минути посветени на Васил Левски: Признателност към делото на Левски –музеи, паметници и паметни плочи Тематично занимание: "Картички за всеки празник" История на картичката. Кога най-често изпращаме картички? Пожелания към картичките. Мога и сам да изработя картичка. /Необходими материали: гланцово блокче, ножица, лепило, картон, украса/.

12 ЮЛИ /СРЯДА/

Час по четене: "44 хитрини на Хитър Петър". Тематично занимание: "Рецепти от старите тефтери на баба". Традиционните сливенски гозби. Децата измислят меню за празничен обяд или вечеря за цялото семейство.

13 ЮЛИ /ЧЕТВЪРТЪК/

Час по четене: "Алберт" - историята на едно забавно момченце от датския писател Оле Лунд Киркегор. Тематично занимание: "Български празничен календар". Как са живели и празнували нашите баби и дядовци. Пролетна, лятна, зимна обредност. /Коледа, сурваки, Лазаруване, кукери, мартеници/.Обичаи, обреди и поверия. Изработване на кукерски маски . /Посещение на къща музей "Сливенски бит"/

14 ЮЛИ /ПЕТЪК/

Час по четене: "Приказка за малката слоница" Асен Сираков. Смелото пътешествие на малката слоница в опасната джунгла. Тематично занимание: "Динозавърски парк". Динозаврите – тези симпатични великани. От къде идват? Как се хранят? Кога са изчезнали? Изработване на динозаври от пластелин. /Необходими материали: пластелин, моделин, дъска/ "

17 ЮЛИ /ПОНЕДЕЛНИК/

Час по четене: "През гори и води" – Емилиан Станев. Двама неразделни приятели- таралежчето Бързоходко и костенурката Павликена извървяват своя дълъг път към дома. Минути посветени на Васил Левски: Моето любимо стихотворение за Левски /децата рецитират стихове за Левски/. Тематично занимание: "Места които да помним" Запознаване с природните забележителности на Сливен и околностите му. Легенди и предания за Сливенския балкан. Посещение на административната сграда на парк "Сините камъни". Филм за природния парк.

18 ЮЛИ /ВТОРНИК/

180 Г. ОТ РОЖДЕНИЕТО НА Васил Левски. Представяне на книгата на сливенския писател Желяз Кондев "Апостола на българите". Поднасяне на цветя на паметника на В. Левски по случай 180 г. от рождението му.


19 ЮЛИ/СРЯДА/

Час по четене: "Лили чудото" – Книстер. Невероятните приключения и вълшебства на малката Лили. Тематично занимание: "Училище за мода". Какво значи да си красив? Как да се обличаме красиво? Модата на звездите. Как се става фотомодел? Изработване на модели – скици на тоалети. /Необходими материали: цветни моливи, бои, туш, скицник/.

20 ЮЛИ /ЧЕТВЪРТЪК/

Час по четене: "На гости на Малкият принц" - Антоан дьо Сент Екзюпери, Тематично занимание: "Сливен – град на войводи и просветители". За паметниците на славните синове на Сливен. История на паметника на Хаджи Димитър. Посещение на паметника. Запознаване с биографиите на възрожденците, чиито бюстове са поставени в основата на паметника.

21 ЮЛИ /ПЕТЪК/

Час по четене: "С Алиса в страната на чудесата" – Луис Карол Тематично занимание: "И аз мога!" Историята на оригами. Изработване на оригами – цветя, животни, предмети.

24 ЮЛИ /ПОНЕДЕЛНИК/

Час по четене: "Приказки на народите". Любими приказни герои от различни националности. Тематично занимание: "Защо сме различни". Етносите в България. Обичаи, празници, религия. Приятелство без граници. Изработване на подарък за приятел.


25 ЮЛИ /ВТОРНИК/

Час по четене "Чорапът, който промени света" на Здрава Каменова. Една невероятна, тотално мега миниатюрна история. Тематично занимание: "Магията на театъра". Всеки може да бъде актьор. Разиграване на куклен театър по зададен текст или любима приказка. Изработване на театрални кукли и подготовка на мини спектакъл за финала на работилницата.

26 ЮЛИ /СРЯДА/

Час по четене: "Морски приказки". Приказки разказани от Кина Къдрева. Тематично занимание: "Време за море" Къде да прекараме най-приятно ваканцията си? На море? Запознаване с Българското черноморие. Забавни случки от морските почивки. Изработване на кутия за морски спомени. Рисуване на морски пейзаж. Гледане на филм

27 ЮЛИ /ЧЕТВЪРТЪК/

Час по четене: "Матилда се забавлява" В чудния свят на Роалд Дал Тематично занимание: "Под клоните на Стария бряст вятърът легенди разказва" Старият бряст през вековете. Легенди, предания, разкази, стихове, песни. Разходка до Стария бряст. Снимка за спомен.

28 ЮЛИ /ПЕТЪК/
"До следващото лято!" - парад на талантите. Представление. Закриване на творческата работилница "Лято в библиотеката".


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  ИнфоТуризъм Сливен,  Всички права запазени