2.06.2017  На 2 юни стотици сливенци сведоха глава в знак на почит към Ботев

Източник: www.sliven.bg
Позоваването на източника е задължително.  

Стотици сливенци сведоха глава в знак на почит към Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Това стана на ритуал-поклонение, което община Сливен организира на 2 юни, на градския пл. "Хаджи Димитър". Ритуалът за поднасяне на венци и цветя се състоя от 11.45 часа пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Точно в 12 часа на този ден сирените в цялата страна оповестят двете минути, в които всеки признателен българин прекланя глава с дълбоката увереност, че "…тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…".

Венци и цветя на признателност днес бяха поднесени от името на кмета на Сливен Стефан Радев и от името на народния представител Десислава Танева. В ритуала се включиха зам.-кметът Румен Иванов, председателят на Общинския съвет Димитър Митев, областният управител Чавдар Божурски, представители на общинското ръководство, общински съветници, Иван Русев, директор на Областната дирекция на МВР, военни и патриотични организации. Цветя на паметника на сливенския войвода положиха директори на културни институти, читалищни дейци, ученици от сливенските училища и граждани.

По-късно в общинската зала "Май" беше открита фото-изложба и изложба на гоблени и пана, под наслов "Назад в историята". Проявата е част от честването на 120 години от основаването на читалище "Христо Ботев – 1897". В изложбата са показани архивни документи и снимки, почти от основаването на културната институция в града, запазили спомен за прочути хора и събития. Гоблените са изработени от 5 самодейки и ръководители на читалището в кв. "Комлука".



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени