5.05.2017  Кметът на Сливен откри 13-тия фолклорен събор Кермен 2017

Източник: www.sliven.bg
Позоваването на източника е задължително.
  

Кметът на Сливен откри 13-тия фолклорен събор Кермен 2017. Празникът се организира веднъж на две години от община Сливен, кметството в Кермен и местното читалище "Пробуда – 1906". Радев поздрави участниците, гостите и организаторите на събора. "Община Сливен продължава всяка традиция, свързана с популяризиране на българския фолклор и при провеждането на събора в Кермен среща голяма подкрепа в лицето на кмета Живко Жечев. Със съвместни усилия се постигат по-добри резултати. Нека днес да спечелят най-добрите", посочи Радев. Кметът на Кермен Живко Жечев разказа накратко за историята на конкурса за приза на известния кавалджия Досьо Милков и прочутия танцьор Динко Орсов, разнесли керменския фолклор по целия свят. Двамата са едни от първите създатели на Държавния ансамбъл за народни песни и танци на Филип Кутев.

Днес на открита сцена на площада в града се представиха близо 150 изпълнители от 15 фолклорни колективи от Сливенско. В програмите си участниците традиционно включват музикално-песенни, инструментални и танцови изпълнения. Съборът проведе и двата конкурса - за надсвирване за наградата на Досьо Милков и за надиграване за наградата на името на Динко Орсов.

Всички изпълнители получиха диплом за участие. Класиралите се на призови места получиха парични награди. Съборът е подпомогнат от фирма "Грейнстор", Черноморски фураж, Първа частна мандра, други местни бизнесмени.

Участниците в събора бяха оценявани от жури в състав: председател доц. д-р Владимир Демирев от Регионалния исторически музей в Сливен, членове Станка Иванова- хореограф и Иван Стоянов - музикант.

Проявата е част от Майските дни на културата "Сливенски огньове".



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени