Театрална постановка
"ПОРТРЕТ НА ЕДНА МАДОНА"


Източник: Театрална работилница "СФУМАТО"
Позоваването на източника е задължително.  

Режисьор: Димитър Сарджев
Участват: Гергана Кофарджиева, Леонид Йовчев, Иван Златарев, Димитър Николов

Тенеси Уйлямс пише "Портрет на Мадона" вдъхновен от съдбата на звездата на нямото кино Лилиан Гиш. След бурния възход на киното в началото на века и след вихреното сътрудничество с Дейвид Уорк Грифит, създало шедьоври като "Нетърпимост", идва ерата на тон филма, където тя така и не успява да се "адаптира", "пробие", "утвърди". Остава вярна на своята голяма любов – нямото кино. Тази особена парабола на живота на голямата актриса, съдържаща в себе си нещо гротескно, присъства като дух и в текста на големия драматург.

"Лирична гротеска", така мнозина търсят жанра. Не случайно той слага цитат от лорд Байрон в "Камино Реал", който припомняйки си романтичната кремация на трупа на Шели на брега на езерото Виареджио, възкликнал - "Беше толкова одухотворено! Но тялото, трупът се разтвори като печено прасе!" Лиричният герой, поставен в неадекватен контекст. Образът на мис Колинс е изграден почти като чернова на Бланш Дьо Боа от "Трамвай Желание". Пред багажа на мис Колинс За мен винаги особен момент от годината е било времето, когато общинските власти обявяват така нареченото "пролетно почистване". Тогава на улиците, до кофите за боклук започват да излизат най-различни предмети – белег на някакъв отминал живот, който вече е непотребен, никому ненужен. Там съм намирал картичка с посвещение, гребен от стан, семейна фотография. Те са изхвърлени на боклука, за да изчезнат завинаги в шахтата на колите, които събират сметта за рециклиране.

В съвремието, където ускорението е основна идеология, да се спираш при подобен род предмети е сякаш загубено време. Ако все пак някой реши да се спре за малко при тези предмети, той ще намери там и портрета на човека, на когото са принадлежали - той витае някъде около тях като дух. Едно вглеждане в предметите, останали от някакво друго време, като че ли ми дава шанс да потърся изчезналите знаци от Божието присъствие в нашия живот.Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ТЕАТРАЛНИ ПОСТНОВКИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  ИнфоТуризъм Сливен,  Всички права запазени