3.04.2017  Полет към Кушбунар – игра за смелчаци

 
Опознавателна детска игра "Полет към Кушбунар" издаде фондация "Обществен дарителски фонд-Сливен", с подкрепата на Държавно горско стопанство-Сливен, Изпълнителна агенция по горите и Регионална дирекция по горите-Сливен. Самата игра бе създадена преди година от фондацията, а сега, във връзка със Седмицата на гората, бе отпечатана с различна визия, с помощта на двете горски стопанства. През Седмицата на гората всички деца, които се включват в различните инициативи, получават по екземпляр от играта.

Целта на играта е децата да се запознаят по интересен начин със забележителностите на Природен парк "Сините камъни", различните скални образувания и да се осведомят за различните представители на флората и фауната, характерни за този район.

Името на играта не е случайно. То напомня легендата за планинския извор, която разказва, че всеки орел, който се потопи в неговите води, става по-силен, а очите му виждат по-надалеч.

В играта могат да участват от 2 до 5 души. Всеки участник изтегля една от петте карти-маршрути. Това са пет действителни маршрута, по които може да се стигне до Кушбунар, а по тях са отбелязани природни забележителности и феномени в Природен парк "Сините камъни". Червеният маршрут започва от пътя към Сотиря, жълтият маршрут – от долна лифтена станция, зеленият – от Змееви дупки, синият от Хайдушката пътека, а оранжевият – от Моллова кория. В зависимост от цвета на картата-маршрут всеки играч получава и картонено орле и по пет детелнки. След хвърляне на зара по веднъж от всеки играч, започва този, който е хвърлил най-голямото чилсо. Играчите се редуват при последващо хвърляне на зара. Играта започва този, който хвърли шестица. Той застава на изходна позиция и хвърля отново зара, за да започне играта. Играта се печели от този, който стигне пръв до Кушбунар.

В картите на различните маршрути има и интересни условия за преминаване напред в ходовете. Например, да се изпее първия куплет на песните "Вятър ечи", "Когато бях овчарче", "Стани, стани, юнак балкански", "Хубава си, моя горо", да се изрецетира първия куплет на стихотворението "Аз съм българче" и др.


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени