3.04.2017   СЕДМИЦА НА ГОРАТА" 2017
 


Гората е живот" – това е мотото, под което ще премине традиционната Седмица на гората през 2017-а. Най-голямото събитие в горския сектор започва официално на 3 април. Цяла седмица активности ще запознават хората с грижата за българската гора, както и с екосистемните ползи от нея.

От тази година Седмицата на гората има и свое постоянно лого. То е дело на Христо Ангелов. Запазеният знак бе отличен в рамките на конкурс, проведен преди година. В различните събития, част от Седмицата на гората ще се включат структурите на шестте държавни горски предприятия, Изпълнителна агенция по горите, както и природните паркове.

Един от основните акценти по места е успешната инициатива "Лесовъд за един ден". В нея горските служители демонстрират дейностите по опазване и грижа за природата. На децата се предоставя възможност чрез интерактивни игри и занимателни беседи с лесовъди да научат повече за лесовъдската професия, горските екосистеми и процесите, които протичат в тях.

Инициативата "Лесовъд за един ден", ще се проведе на територията на ЮИДП-Сливен на 1 април от 10.30 часа в местността "Моллова кория". Организирани са игри и забавления, заедно с лесовъди и горски инспектори. По традиция, в рамките на Седмицата на гората ще бъдат връчени наградите "Лесовъд на годината". Миналата година най-високото отличие в лесовъдската колегия получи инж. Жельо Марев.

Седмицата на гората се чества от 1925 година. Тогава в България се провежда първият празник на залесяването. Девет години по-късно стажант-лесовъдът Георги Минков предлага честването да продължи цяла седмица.

След Втората световна война, през 1956 г., празникът е възстановен. Оттогава датира традицията той да стартира в първата седмица на април.


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени