6.04.2017  Стоян Марков откри изложба "Светът на ромите", посветена на 8 април

Заместник-кметът по икономическо развитие Стоян Марков откри, на 6 април в галерия "Май", изложба под наслов "Светът на ромите". Проявата е част от програма, посветена на Световния ден на ромите - 8 април. Организатори са Ромска академия за култура и образование, Фондация "Здравето на ромите", с подкрепата на община Сливен.

Програмата за честване предвижда на 8 април, от 9.30 часа, да бъдат поднесени цветя в памет на жертвите на Холокоста. По традиция цветята ще се хвърлят в река Асеновска. Преди това ще се проведе шествие по главната улица, което ще тръгне от Градската градина. В 11.00 часа ще се състои концерт на оркестър Карандила, на открита сцена пред Военния клуб.

В изложбата "Светът на ромите" свои картини са представили художниците Найден Михалев /село Блатец, Сливенско/, Радослав Димитров – Бадуля /Добрич/, Петър Пенев /село Тополчане, Сливенско/, Светослав Борисов /Лом/, Александър Захариев /София/, Георги Стефанов /Лом/, Дора Куршумова /Сливен/ и Диана Софрониева /София/.

 

На тържеството Стоян Марков поднесе поздравителен адрес от кмета на Сливен Стефан Радев. "Почитането на паметта на жертвите на Холокоста е изключителна проява на хуманност и съпричастност към страданията на нашия народ по време на фашизма. Надявам се, че изложбата "Светът на ромите" ще обогати нашите общи познания и ще ни направи още по-силни и по-успешни. Включването на младите хора в спортните и културни прояви по повод 8 април ме кара да вярвам, че тук съществува непоколебимият стремеж към познание и развитие!", се казва в поздравлението на кмета. "Светът на ромите" представиха Васил Чапразов – редактор на агенция "Дром" и художникът Александър Дойчинов, председател на представителство на СБХ в Сливен. Симфоничният квартет "Сливен" изпълни произведения на известни композитори, сред които и на сливенецът Йордан Русчев - Данко. Гости бяха областният управител на Сливен Татяна Петкова, Милена Чолакова, директор на общинската дирекция "Образование, култура и връзки с обществеността", Стела Костова, ръководител на Ромска академия за култура и образование, д-р Стефан Панайотов – председател на фондация "Здравето на ромите", художници, писатели, музиканти, общественици, много граждани.


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ИЗЛОЖБИ  
 Галерия "МАЙ"   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени