Спектакъл на операта "Травиата" от Дж. Верди
Опера от Джузепе Верди в 3 действия

Компания Опера Италиана ди Милано
лоте продакшънс, Залцбург
С участието на Симфоничен оркестър – Сливен
  

Компания Опера Италиана ди Милано и една от най-старите импресарски агенции в Европа – Шлоте продакшънс, Залцбург, започват подготовката и началото на своето ново европейско турне от Сливен. Взискателната публика първа ще може да види един блестящ оперен спектакъл на операта Травиата от Джузепе Верди, поднесен с много вкус, вокално богатство и майсторска сценография и режисура. Спектакълът се осъществява с участието на Симфоничния оркестър - Сливен и със съдействието на читалище "Зора – 1860’. След Сливен спектакълът ще бъде изигран на сцените на престижни театри в Австрия и Германия

Верди се запознава с нашумелия роман на Александър Дюма -син "Дамата с камелиите" още през 1848 г., когато е отпечатан. Веднага у него се появява мисълта да напише опера върху този сюжет. А когато през 1852 г. композиторът вижда в Париж преработения в драма роман "Дамата с камелиите", той възлага на редовния си литературен сътрудник Франческо Мария Пиаве да напише либретото.

Естествено съдържанието на драмата е предадено в съкратен вид, променени са имената, дори и заглавието - Травиата/ Заблудената, Безпътната/.

Премиерата на операта се е състояла на 6 март 1853 г. във Венеция и е образец в историята на колосалните провали.Но като един мъдър човек Верди дори не търси причините за този провал. Той просто оставя на времето да се произнесе.

И времето отсъжда! Скоро операта "Травиата" става най-популярната опера на Верди. Камелиите се превръщат в най-модните цветя на епохата и остават такива чак до края на 19 век. Един букет от тях струвал 250 франка - внушителна за времето си сума. Постепенно славата на камелиите намаляла, но не и на операта.


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ТЕАТРАЛНИ ПОСТНОВКИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени