1.03.2017  В Регионалния исторически музей беше представен юбилеен вестник
"И днес йощ Балканът! Българското опълчение"

На 1 март 2017 г. от 17 ч. в сградата на Регионален исторически музей - Сливен се състоя представяне на юбилейния вестник "И днес йощ Балканът! Българското опълчение" – издание на РИМ - Сливен и Държавен архив - Сливен.

Автори са Мария Кирова и Росица Георгиева от РИМ и Ради Радев от ДА. Художник е Петър Петров, дизайна на вестника е на Даниела Мъндева.

Изданието се посвещава на участниците от Сливен и Сливенска област в редовете на Българското опълчение в Руско-турската освободителна война 1877-1878 г.


Във вестника се акцентира върху участието на опълченците в сраженията от стратегическо значение в хода на Руско-турската освободителна война - в Стара Загора, Шипка, Шейново и други. Поместени са бележки на няколко опълченеца от Сливенска област. Публикувани са оценки на руски генерали за саможертвата на българските доброволци. В изданието е приложен списък на 187 опълченци по дружини и конната сотня, родени или живели в Сливенска област. 

Ползвани са материали от фондовете на РИМ, Държавния архив и други музеи в страната. Авторите посочиха, че целта на проявата от една страна е да се отдаде нужната почит на героите, дали живота си за Освобождението на България, но и да призоват гражданите да съхраняват и предават в музея запазените снимки и лични архиви. Така повече хора ще могат да се запознаят с участието на местното население в освободителната война.
Вестникът може да бъде разгледан в прикаченият файл.


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени