19.02.2017  мероприятия посветени на годишнина от гибелта на Васил Левски

Източник: www.sliven.bg. Позоваването на източника е задължително.  

Васил Левски беше почетен с общоградска възпоменателна церемония и панихида в катедралния храм С почетен караул през целия ден пред паметника на Васил Левски, на едноименния площад в Сливен и общоградска възпоменателна церемония, беше отдадена почит за живота и делото на Апостола на Свободата. Венци и цветя на признателност поднесоха кметът Стефан Радев, ръководители на държавни и общински институции в града, политически партии, неправителствени и патриотични организации, граждани. Въпреки студения зимен ден много ученици поднесоха своите цветя на паметника.| На почетен караул застанаха ученици от клубовете "Млади възрожденци" в сливенските професионални и профилирани гимназии. Инициативата е на Община Сливен, подкрепена от Регионалното управление на образованието и Общинския комитет "Васил Левски".

"Преди 144 години на този ден България загуби своя велик син и водач Васил Левски. Всека страна има своите герои… за нашата, с особена почит и с ореола на безсмъртието, е дарен Апостолът на свободата. Неговото име е символ на себеотрицание и готовност за саможертва за България. Много епитети са казвани за Левски, кои от кои по-силни, но може би най-добре го характеризира неговият близък съратник Данаил Попов, който простичко казва: "Той е най-добрият ни българин" , посочи в словото си Стефан Радев.

Кметът на Сливен пожела да бъдем достойни негови последователи. "Нека бъдем добри българи. Поклон пред паметта на Апостола на свободата Васил Левски! Да живее България!", каза още Радев. Рецитал за живота и делото на Апостола представиха четирима ученици от Професионалната гимназия по икономика "Проф. д-р Димитър Табаков".

По рано през деня, пред паметната плоча на Михаил Икономов, Михаил Греков, Сава Геренов, Атанас Узунов и Пенчо Черковски - учители в класното училище и участници в комитетите, създадени от Васил Левски, се състоя "Урок по родолюбие" с ученици от ПМГ "Добри Чинтулов". Бяха поднесени цветя пред паметните плочи на сподвижниците на Васил Левски - Георги Икономов, Сава Райнов, Бойка Атанасова, Нено Господинов - Брадата и паметника на Таньо войвода. На 19 февруари признателните сливенци поднесоха цветя пред релефа на Васил Левски в двора на храм "Св. Цар Борис Първи Покръстител", както и на паметника на Панайот Хитов в кв. "Ново село". В катедралния храм "Св. Димитър" се състоя панихида в памет на йеродякон Игнатий - Васил Левски.

Организатори на честването са община Сливен, Сливенската митрополия, Регионалното управление на образованието, Общинският комитет "Васил Левски", Сдружение "Мати Болгария", Профилирана гимназия с преподаване на западни езици "Захарий Стоянов", Профилирана природо-математическа гимназия "Добри Чинтулов", Професионалната гимназия по икономика "Проф. д-р Димитър Табаков".



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени