7.02.2017  Приятелски поздрав за Сливен

Източник: www.sliven.bg. Позоваването на източника е задължително.  

От вчера три огромни кукерски маски оцветяват площада пред общината и предизвикват удивление у малки и големи. Експозицията от гигантски маски е приятелски поздрав от Ямболския маскараден фестивал "Кукерландия" към жителите и гостите на Сливен. Съоръженията са само представителна част от общо 18-те артистични инсталации, оформящи "Алеята на маските" – една от основните атракции на международния маскараден фестивал "Кукерландия".

Триметровите страшилища са неизменен и най-обичан символ на фестивала в Ямбол от 2011 година насам. Рогати, космати, зъбати и ушати, те представят в стилизиран вид различни видове маски. Колкото страховити, още повече чаровни – гигантските маски са любимо място за снимки и приповдигнато настроение по време на фестивала.

От 22 до 26 февруари 2017 година Ямбол отново ще бъде сцена на най-пъстрото и оглушително кукерско сборище – XVIII международен маскараден фестивал "Кукерландия". Фестивалът се провежда ежегодно в края на февруари или в първите дни на март. Кукерството неизменно е свързано с наближаването на Сирни заговезни и обичаите по прогонването на злите сили, посрещането на пролетта, събуждането на земята, наричанията за здраве, берекет и плодовитост. По мащаб ямболският фестивал е сред най-големите и пищни събития в страната. Кулминацията му е двудневното състезателно дефиле, в което участват хиляди кукери, бабугери, сурвакари, старци и други маскирани, буквално от всички краища на България. Колоритът на празника се допълва с участието на много чуждестранни групи. Територия на фестивала е градският парк, превърнат в Кукерград. Петдневното събитие е изпъстрено с много концерти, изложби, конкурси, работилници на открито, дефилета, скари и мезета.

Снимки: Данаил Христов.



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ, ОРГАНИЗИРАНИ ОТ НАШИ ПАРТНЬОРИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени