12.09.2016  Дарителска кампания за параклиса "Света Богородица" 

Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.
  

Дарителската кампания за параклиса "Света Богородица" е от категорията благотворителност, и е насочена към параклиса, намиращ се в местността Черковното около Сливен. Основна цел: Поддържане на Параклиса "Света Богородица" и пространството около него. Като конкретни цели на инициаторите са: Изграждане на навес и места за отдих около Параклиса "Света Богородица" в м. Черковното – любимо място за разходка и почивка, място което доста граждани и туристи посещават в свободното си време. Един лек и приятен пешеходен маршрут на запад от град Сливен.

История за параклиса:

Навършват се 11 години от полагане основите на параклиса "Света Богородица", както и на пешеходен екомаршрут "Черковното": Чешма "Кръстово аязмо" - м. Кишишлика - Параклиса - Чешма "Черковното". В местността "Кишишлика" преди 11 години на 5 юни 2005 г. по инициатива на инж. Стоян Марков - Председател на УС на Фондация за развитие на регион Сливен, беше изграден малък параклис с камъни, намерени от останки на зидове на манастир, намирал се в околността. Създаден беше и екомаршрут с места за отдих, както и възстановена чешма "Черковното" – или позната като Чучурките. В книгата си "Будната памет на Сливен" Д-р Антон Бояджиев твърди, че манастирът "Епикернев" с духовно име "Св. Богородица" се е намирал според някои изследователи "в устието на Асеновския боаз, в заселището "Кешишлика" (от името кешиш‚ което значи монах)…, където се предполага че е имало голям манастир. По време на Втората българска държава населеното място, наследено от днешния Сливен, се явявало голям духовен център. В околностите му тогава били построени над 24 манастира и параклиса, които оформяли голям християнски комплекс, известен като "Сливенската малка Света гора". Главният манастир в него, носещ името "Света Богородица", е бил построен от българския цар Иван Асен ІІ. Той е бил наричан още Епикернев, тъй като за основателя му се знае, че е бил "епикерн" – т. е. виночерпец, което по онова време се е смятало за почетна длъжност в двореца на царя. Днес изграденият параклис, който може да се каже, че е една малка частица от съществувалия в миналото голям манастир, продължава да се поддържа от Йордан Стоянов, живеещ в кв. "Клуцохор", както и от други родолюбиви християни, живеещи в Сливен и Нова Загора. Дарение за параклиса предоставиха и членовете на Туристическо дружество "Алеко – 1900", Нова Загора. На 27 септември 2015 г. параклисът беше осветен от отец Методи, председател на църковното настоятелство на храм "Свети Николай", Сливен. Всеки, посетил параклиса, може да прочете на поставена паметна табела призив към идните поколения един ден това свято място отново да стане голям духовен център както през ХІІІ в. по времето на цар Иван Асен ІІ (1218-1241).

За Дарителската кампания:

Търсят се дарители, които да помогнат за подръжка на параклиса и направата на навеса. За подръжка и подобряване на средата за почивка, както и направата на навес към параклиса са необходими около 1000 лева. Приемат се и дарения под формата на: дървен материал (греди, дъски ), керемиди, пирони, изолация под керемидите, цимент, транспорт за материалите от града до м. Черковното, доброволен труд, и т.н. Очаквани резултати: Изграждане на навес и места за отдих около Параклиса "Света Богородица" в м. Черковното, гр. Сливен. Финансови дарения може да се направят през

Даритеската платформа на сайта www.общността.com. Повече за даренията под формата на материали и доброволен труд може да се обърнете към Йордан Стоянов на телефон: 0888 403 932.


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени