13.09.2016  Робинзон от Сливен

Изложбата "Робинзон от Сливен", която предстои да се открие на 13 септември, от 17,30ч., в Художествена галерия "Д. Добрович" /бул. "Цар Освободител" 13/, се организира във връзка с 200 години от рождението на първия български художник с академично образование – Димитър Добрович. С нея художествената галерия в родния град на художника отбелязва юбилея на твореца и предоставя на публиката възможността да се запознае отблизо с творчеството и личността на.

В експозицията се представят творбите на Димитър Добрович, част от фонда на галерията. Именно в художествената галерия днес се съхранява и най-голямата сбирка от негови картини, които сега се излагат за пръв път пред публика в своята цялост.

Включени произведения от гръцкия, римския и сливенски период на Димитър Добрович– предимно портрети на селяни от околностите на Рим, на негови родственици и видни съграждани, както и множество копия на италиански майстори от епохата Ренесанса и Барока. Изложените произведения дават възможност за един цялостен поглед върху творчеството му. Сред тях са и три от точно датираните негови живописни творби – "Жена със запалена свещ" (1859), копието по картината на Карло Долчи – "Мадоната с Младенеца" (1861) и "Портрет на Цонка Сапунарова" (1899).

 


Изложбата е придружена от печатно издание, включващо монографичен очерк за сливенския художник, както и пълен каталог на неговите картини съхранявани в сливенската художествена галерия. За по-доброто разбиране на времето и контекста, в който се появяват редица негови творби, авторите привеждат пространен разказ за оформянето на организирания художествен живот в Атина от 30-те и 40-те години на XIX в.

Текстът ни дава възможност да се запознаем с интересни факти, свързани с прякото участие на Димитър Добрович в организираните през този период годишни изложби от Кралското училище за изкуства. Особен акцент е поставен организираната в залата на Народното събрание в София изложба през 1893 г., броени седмици след завръщането на художника в България. В придружаващия изложбата каталог, който е с богат илюстративен материал (общо 147 илюстрации), е включена и студия на реставраторката Кристина Белева (Национална галерия, Колекция "Чуждестранно изкуство"), очертаваща реставрационните проблеми в творбите на живописеца, използваните от него технология и материали.

Изданието и изложбата не биха били възможни без приятелската и финансовата подкрепа на "Е. Миролио" ЕАД, Десислава Танева – Министър на земеделието и храните, инж. Янко Янков – депутат, Държавно горско стопанство – Сливен ТП на Югоизточно, Държавно предприятие ДП Сливен – инж. Димо Димов, "Монолит" ООД – инж. Йордан Йорданов, Силви Басева, семейство Марина и Христо Кашински. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Община – Сливен, Художествена галерия "Димитър Добрович" – Сливен.



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ИЗЛОЖБИ  
 Зала "СИРАК СКИТНИК"   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени