15.09.2016  В Сливен предстои откриване на пътуваща изложба "Духът на акварела"


На 15 септември от 17. 30 часа, в зала Сирак Скитник ще се проведе откриването на голямата пътуваща изложба "Духът на акварела" част от Международното Триенале на акварела - Варна 2016 г.

"Триеналето "Духът на акварела", провело се от 15.07 до 15.08 в Художествена галерия "Борис Георгиев" – Варна, продължава с пътуваща изложба из България, до март 2017 г. Организатори на проекта са: Фондация "Международно Акварелно Общество – България" ( IWS Bulgaria), Художествена Галерия "Борис Георгиев" - Варна, Арт Галерия "Папийон" (Le Papillon) – Варна. Куратор на Триеналето е Селма Тодорова, жури: проф. Десислава Минчева, Селма Тодорова, Пламена Димитрова-Рачева, Виктория Митева и Стела Кенфилд.

Изложбата е естествен и адекватен роден отговор на предизвикателствата на традиционалистите в жанра по света. Благодарение на показаното високо художествено ниво при предишните ни участия, на доверието, с което се ползва IWS Bulgaria /Фондация "Международно Акварелно Общество – България"/ в повече от 80 държави, на компетентността на журито, а също и на прекрасните възможности, които предлага гр. Варна и Художествена галерия "Борис Георгиев", са селектирани 276 участника от 51 страни. Много от тези автори са международно признати майстори на акварела, чиито имена са изписани върху сериии световно известни марки художествени материали и пособия. Четири от тези марки: Шминке, Фабриано, Даниел Смит и Ескода, осигуряват материали за демонстрациите през дните на фестивала непосредствено след откриването (15-18 август) и присъждат част от наградите на Триеналето. За наше удовлетворение българските художници са представени достойно. В селекцията за изложбата са включени 69 автора, много от тях известни на широката общественост не само като акварелисти, но и с невероятните си постижения с други изобразителни средства. С имиджови, парични и предметни награди са наградени 16 автори, номинирани са още 21. От тях голяма част са българи.

Още пет от най-добрите ни градски галерии оцениха световния форум на акварела, който ще се проведе в страната ни и пожелаха да се включат в пътуваща изложба на картините от Триеналето до март 2017 г. Това са: Художествена Галерия "Асен и Илия Пейкови" – Севлиево, където се намира творчеството на Асен Пейков, създателят на паметника на Леонардо да Винчи на летището в Рим, Художествена Галерия "Димитър Добрович" – Сливен - третата по богатство на фонда си галерия в България, Художествена Галерия Жорж Папазов – Ямбол, Галерията на Съюза на Българските Художници в София "Райко Алексиев", най-голямата галерия на Балканския полуостров – Галерия "Владимир Димитров – Майстора" в гр. Кюстендил.

Сливен и зала "Сирак Скитник" е третото място, където изложбата " Духът на акварела" ще бъде показана. Щастливи сме, че един от видните граждани на гр. Сливен Едуардо Миролио, уважи събитието, като присъди награда на един от най-добрите участници - Мункбатар Суренцесег от Монголия.

Нашата малка България е богата на внушителни галерийни пространства, достойни да приютят всеки уважаван световен форум. Мащабен проект, като Международно Триенале на акварела – Варна с пътуваща изложба, е гордост за страната ни".


       




Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ИЗЛОЖБИ  
 Зала "СИРАК СКИТНИК"   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени