Есенният театрален сезон на Сливенския драматичен театър стартира
на 19 септември с премиерата "Дим от незагасена цигара"


Шест представления, кое от кое по-стойностни, нашумели, новаторски и награждавани, са селектирани в програмата на Есенния театрален салон на Сливенския драматичен театър, който тази година се провежда под патронажа на кмета на Сливен Стефан Радев. Без изключение, всяко от заглавията заслужава да се види. Имената на най-обичаните и уважавани български театрали са в афиша на фестивала: като започнем от актьорите Мария Сапунджиева, Георги Кадурин, Малин Кръстев и Ивайло Христов и завършим с режисьорите Маргарита Младенова, Иван Добчев, Теди Москов, Неда Соколовска, Владимир Люцканов.


Завесата на тазгодишният театрален фестивал под Сините камъни ще се вдигне на 19 септември, с премиерата на Сливенския драматичен театър "Дим от незагасена цигара", трета постановка на театъра по пиеса на известния руски драматург Александър Галин, с участието на закаления в театрални битки екип, донесъл Златен витяз в Сливен чак от Москва. За режисьора Васил Василев, тази пиеса, с поколенчески конфликт в основата й, е най-сериозното, дълбоко и многопластово предизвикателство на Галин.

Нов вид документален театър, известен на Европа и света от 15 години, ще види сливенската публика в авторския вербатим спектакъл на режисьорката Неда Соколовска "От тука започва България" – на Шуменския драматичен театър. Вербатим театърът на Соколовска тръгна от знаковите й спектакли "Невидимите" в Червената къща в София. Различен и откровен, театърът Vox Populi доби епидемична популярност у нас. За това и заради високия си патроиотичен заряд, "От тука започва България" обра наградите за режисура, сценична среда и актьорско майсторство на тазгодишния Фестивал на малките театрални форми във Враца.

Господарят на ефира Малин Кръстев и любимецът на сливенската публика Ивайло Христов участват в постановката на Театър 199 "Самотният запад", по пиесата на много популярния, търсен и скандален ирландски драматург Мартин Макдона. Режисьорът Владимир Люцканов и бляскавите актьори изграждат спектакъла като в приказка на Братя Грим. Зловещи двама братя – диви, самотни, пияни и побъркани, заплитат фантастична театрална въртележка с демоничен, абсурден и палячовски привкус. Любителите на черния хумор ще се смеят до премала. Пиесата донесе "Аскеер" за главна мъжка роля на Ивайло Христов и награда за актьорско майстроство "Любимец 13", на името на Апостол Карамитев, за него и Малин Кръстев.

Най-новата работа на Театър "Сфумато" – "ОНОВА НЕЩО, дето тебе те вижда целия, а ти му виждаш само окото" , черпи сили от българския фолклор и Радичковите разкази за тенци, вампири, върколаци и самовили в лудите треви на Балканите. На границата между реалния и нереалния свят, уникалният спектакъл на професорите Маргарита Младенова и Иван Добчев изразява театрално отношението на човека към отвъдното. Група млади актьори запълват сценично пространство с тела, движения и усещания. Зрителите на театралния салон в Сливен ще усетят мощната метафора, с която "Онова нещо" разказва за загадъчното и митичното в Радичковите текстове.

Сложна и не винаги негативно украсена, изневярата съдържа в себе си и приключение. Радостите и тревогите, свързани с нея, коментира спектакълът "Прелестите на изневярата" на Варненския драматичен театър. Пиесата на Валентин Красногоров, майстор на елегантната съвременна комедия, представя няколко двойки, за които изневярата носи по-малко прелести, отколкото са очаквали.. С тънък хумор, ирония и ярки парадокси, спектакълът се фокусира върху героите, които изневерявайки, воюват помежду си и се борят със самите себе си.

Есенният театрален салон завършва на 30 септември с топ представлението "Професия лъжец". Емблематичният хит на Теди Москов е носител на всички възможни театрални награди: "ИКАР" за най-добър спектакъл, "АСКЕЕР" за режисура на Стефан Москов и награда за режисура на Международния фестивал на българската драма и театър в Шумен. Теди Москов предлага друга гледна точка – театрална и забавна – към историческите събития и орисията на Балканския полуостров. Прочитът на клишираните исторически събития е като едно влизане от страната на лъжата в страната на истината.
Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ТЕАТРАЛНИ ПОСТНОВКИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени