23.03.2024  КОНЕТЕ НА БЪЛГАРИТЕ

23 март, Крепост Туида       Източник: Крепост Туида    Позоваването на източника е задължително.  

На 23 март зад крепостните зидове на "Туида“ ще се проведе общоградско празненство "Конете на българите“ посветено на Тодоровден. Празникът е част от Програмата на Крепост "Туида“ за отбелязване на пролетните празници и през 2024 година ще бъде събитие, което ще бележи официалното откриване на обекта след периода на реновиране по "Интегриран проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура в Община Сливен“.

Празникът претворява древната българска традиция свързана с конете, отглеждането и обучението им от незапомнени времена до деня на Св. Теодор, закрилник и покровител на конете и конниците. С конни демонстрации от епохите на Античността и Средновековието, социализацията и подготовката на конете за работа и бой. С реконструкция на тракийски, скитски и средновековни български конници.

Организирането и провеждането на празника "КОНЕТЕ НА БЪЛГАРИТЕ“ е съвместна организация на Община Сливен и "Школа по исторически бойни изкуства на кон - Мадарски конник“ от град Обзор. Участие в организацията и осъществяването на събитието вземат "Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол“ от град Варна и Конна база "Борисови“ от село Любен Каравелово, област Варна.
 




Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития




<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени