11.01.2024   концерт на Симфоничен Оркестър Сливен

 
Източник: Сливенски Симфоничен Оркестър
Позоваването на източника е задължително.
  
 
18.30 часа, зала "Сливен”

Лия Петрова - цигулка
Григор Паликаров - диригент


Събитието е акцент в 91-вия творчески сезон 2024/2024, обещавайки вечер на несравним музикален блясък и артистичен финес.

Предстои дългоочакваното гостуване на световноизвестната цигуларка Лия Петрова. Изключителните ? интерпретации на концертите от Нилсен, Бетовен, Барбър и Бритън, печелят признание от международната преса, а критици от "Sunday Times", "Pizzicato", "Gramophone", "The Strad" и "Classical Music" и BBC Music Magazine оценяват нейния уникален "прекрасен звук – зрял и сребрист, изразен с величествена широта".

Тя редовно си партнира с най-големите музиканти на нашето време - Еманюел Паю, Пабло Фернандес, Марта Аргерич, Юри Башмет, Миша Майски, Рено Капюсон, Огюстен Дюме, Джеймс Енес, Николас Ангелич, Юджа Уанг, Готие Капюсон и много други.

Феноменален солист, който си сътрудничи с водещи световни диригенти и е постоянен гост в концертния календар на най-добрите оркестри - Orchester de Paris, Orchester Philharmonique de Radio- France, Филхармонията на Люксембург, Antwerp Symphony, Netherlands Radio Philharmonic Orchestra, Symfonieorkest Vlaanderen, Staatskapelle Weimar, Orchester Philharmonique de Monte-Carlo, Брюкселска филхармония, Norddeutsche Philharmonie, Националния Оркестър на Лион, Националния Оркестър на Бордо, Sinfonia Varsovia и още много други.

Над 280-годишния великолепен инструмент "Rovelli”, дело на легендарния Джузепе Гуарниери дел Джезу, ще оживее в ръцете на Лия Петрова, която ще изпълни концерта за цигулка и оркестър в ла минор от Александър Глазунов. Произведението е посветено на основоположника на руската цигулкова школа, професор Леополд Ауер. Изтъкнатият цигулар става и пръв изпълнител на творбата на 19 февруари 1905, като диригент е самият автор. Постепенно концертът влиза в репертоара на цигуларите по целия свят, и си извоюва широка популярност сред слушателите, славейки се като "прекрасно написан, оригинален по форма и блестящ със своя колорит и звукови комбинации…".

Вечерта ще премине под палката на уважавания диригент Григор Паликаров, главен художествен ръководител и диригент на Симфонично-оперетно дружество "Маестро Георги Атанасов" в Пазарджик, и професор по оперно-симфонично дирижиране в НМА "Проф. П. Владигеров". Той е редовен гост – диригент на всички оркестри и оперни театри в страната, като същевременно осъществява и множество гастроли в Италия, Полша, Корея, Япония, Уругвай, Русия, САЩ, Румъния, Гърция, Словения, Украйна, Мексико, Португалия, Испания, Германия, Австрия, Белгия, Франция, Люксембург, Холандия, Великобритания и др.

Внимателно подбраната програма за вечерта на 11 Януари, включва и Симфония № 4 от Роберт Шуман. Интроспективна и изобилна, Четвъртата симфония, често определяна като една от най-добрите творби на Шуман, ще демонстрира колективното артистично изкуство на оркестъра и умелата интерпретация на Паликаров. Събитието се очертава да бъде крайъгълен камък в културния живот на града, обещавайки вечер на очарование и вдъхновение, която ще остави траен отпечатък в сърцата и умовете на всички присъстващи.

 
Билетите са в продажба:
онлайн в касите на EasyPay
на касата на зала "Сливен"
10:00-13:00 и 15:00-17:00


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 КОНЦЕРТИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени