26.12.2023  фолклорен събор "Зимни празници".

 
Източник: www.sliven.bg
Позоваването на източника е задължително.
  
  
По традиция в село Мечкарево се проведе ежегодният регионален фолклорен събор "Зимни празници". В него участват състави от различни възрастови групи, певчески и обредни формации от страната и региона.

"Ежегодното организиране и провеждане на празника е доказателство, че това е една чудесна форма за популяризиране на съхраненото ни духовно богатство. Народните традиции не са забравени и тяхното предаване от поколение на поколение, е залог за тяхната вечност и непреходност", се обърна към всички присъстващи на откриването на събора кметът на селото и домакин на проявата Георги Стоянов.

Сред официалните гости бе зам.кметът Пепа Чиликова, която откри 22-то издание на конкурсната надпревара.

"Радвам се, че отново имам възможност да съпреживея приятните емоции и възраждането на българските традиции. Днес те отново ще оживеят на тази сцена", заяви на свой ред в приветствието си Чиликова. От името на кмета Стефан Радев тя приветства и благодари на всички за активността, с която вече 22 години съборът в Мечкарево поддържа живи българския дух, традиции и е посланик на безценното минало и бъдещето. Зам.кметът пожела успех на участниците. Тя използва случая да поздрави многоуважаемото жури, което за поредна година откликна на поканата на Община Сливен. На откриването на фолклорната проява бяха още председателят на Общински съвет - Сливен Димитър Митев и общински съветници, кметове на населени места и кметски наместници, местни жители и приятели на българската народна музика.

20 певчески и обредни формации от общините Сливен, Нова Загора и Ямбол, ще се изявяват днес пред публиката. Те ще представят обред или фрагмент от зимен обред. Сред тях са "Варвара, Сава, Никулден", "Сватосване – годеж", "Игнажден", "Посрещане на коледари", "Седянка", "Господинов ден", "Караманов ден", "Побратимяване – хващане на арътлици". В програмата е включено и автентично изпълнение на коледарските групи. В рамките на днешния празник ще се проведат следните конкурси - за най-точно възпроизвеждане на зимен обред, на фрагмент от обред, за изпълнение на обреден танц, за обредни хлябове и сурвакници. Изпълненията на участниците ще бъдат оценявани от професионално жури с председател - доц. д-р Владимир Демирев, етнолог и фолклорист и членове - Иван Стоянов, музикант и хореографът Станка Иванова. Съставите, представили се най-добре, ще бъдат отличени с първо, второ и трето място. Наградите са парични и са осигурени от Общински съвет - Сливен. Всички участвали състави ще получат диплом и сувенир.

"Зимни празници” се организира от Община Сливен, Кметството и Читалище "Просвета 1925”, с. Мечкарево.

 


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени