8.09.2023  138-годишнина от Съединението на България

 
Източник: www.sliven.bg
Позоваването на източника е задължително.
  
  
С ритуал – поклонение, тържествено издигане на националния флаг и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър на едноименния централен площад Сливен отбеляза 138-годишнината от Съединението на България.

"Съединението на Княжество България и Източна Румелия е продължение на национално - освободителната ни борба, на заветите на Раковски и Левски. Едно събитие, което ни дава много уроци за силата на единението, за важността на суверенитета и свободата и най - вече - за националното достойнство, защото този дързък акт предизвиква европейския ред, установен от Великите сили. И реакцията не закъснява", заяви пред съгражданите си кметът Стефан Радев.

В обръщение към съгражданите си той припомни исторически факти от последвалите събития, преломната битка от Сръбско-българската война и героизма на българските воини, възпят от Иван Вазов във вълнуващата му стихосбирка "Сливница". "В тази война даваме 5000 жертви, убити и ранени. Това са нашите герои, които заплащат цената на нашето обединение. Вечна слава! Да живее свободна, обединена и силна България!", каза Радев.


В Сливен Съединението е провъзгласено от Панайот Хитов на 6 септември вечерта, от конака. Радостта и ентусиазмът на сливенци са неописуеми – камбанен звън и възторжени викове огласят целия град. Старият войвода е и в първите редици при обявяване на сигнала за спасяване на Съединението. Той става командир на сливенския доброволчески отряд от около 300 души – поборници, опълченци, комити, хора от близки села.

Венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци бяха поднесени от кмета на общината Стефан Радев, депутатите Десислава Танева, Мария Белова, Татяна Султанова, Климент Шопов, областния управител Маринчо Христов, председателя на Общинския съвет Димитър Митев, началника на Сливенския гарнизон полк. Любомир Вачев, от името на Негово Високопреосвещенство сливенския митрополит Иоаникий, от представители на държавни структури, съветници, политически и патриотични организации, ученици, граждани.

Организатори на церемонията бяха Община Сливен и Центърът за подготовка на специалисти. Планираният празничен концерт бе отложен в знак на съпричастност към близките на загиналите и към засегнатите от бедствието по Южното Черноморие.

 


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени