18.07.2023  Tематична изложба по повод Деня на Гражданска защита

   
 
Източник: Галерия "Май" Позоваването на източника е задължително.  

Откриване: 18 юли от 17.30 часа, Галерия "Maй"


Денят на гражданската защита бе отбелязан в Сливен с изложба от картини на реални бедствия, която бе открита снощи в зала "Май".

Акварелите представят екстремни моменти от ситуации, възникнали в Сливен и общината през последните години. Може да се види горящата къща, от която кметът на село Изгрев пренесе на ръце възрастна жена и я спаси; затънали в дълбоки преспи автомобили с пътници в района на връх Българка, които бяха извадени от екипите на Общината и планинските спасители; изкоренени дървета от ураганния вятър, съчетан с проливен дъжд в Сливен; удавените от порои прасковени градини в Гавраилово; свлачището на "Качулка", което обърна коритото на реката и изяде пътя; обвити в ледени шушулки зрели череши, преди да бъде обрана реколтата, при необичайна поледица през късната пролет...

Изложбата дава възможност да се придобие представа от първо лице за различни бедствени ситуации. В нея са включени и пейзажи на крисиви местности от природен парк "Сините камъни". "Експозицията е без аналог и тя е обединена тематично по този начин, за да покаже, че ние живеем в един красив край с щадящ климат – Сливен, Сливенската община, но не сме застраховани от природни бедствия и трябва да сме подготвени за тях", заяви инж. Снежана Кънева, секретар на Съвета намаляване риска от бедствия в Общината.

Зам. кметът Румен Иванов откри събитието. От името на кмета Стефан Радев той поздрави служителите от "Пожарна безопасност и защита на неселението", Съвета, общинския отдел "Сигурност и управление при кризи" и всички институции, които оказват съдействие на спасителите в бедствени ситуации."Специално поздравявам нашите доброволци, с които много се гордеем", каза зам. кметът. Той благодари на инж. Кънева и отдела за активната работа и подчерта, че Общината заделя значим финансов ресурс за предотвратяване на бедствията. Поздравителни адреси бяха връчени на кметовете на Глушник и Стара река - Димитър Петков и Николай Стефанов, които са ръководители на двете доброволни формирования в общината "Грамадите" и "Железни врата".

Поздравления бяха поднесени от председателя на Общинския съвет Димитър Митев, зам. кметът Пепа Чиликова, директора на РД "ПБЗН" комисар Владимир Демирев.

Първи посетители на изложбата бяха ръководители на държавни и общински структури, съветници и служители на администрацията, доброволци от формированията, бивши служители на някогашната общинска "Гражданска защита", приятели и съмишленици.
   
 
Те имаха възможност да разговарят с автора на акварелите Иван Кънев, да разгледат обособените кътове с международни награди на отдела и с информационни материали. Бе показан дори манекен със защитно облекло и средства, които Общината осигури на двайсетте доброволци от двете формирования. Предстои да бъдат учредени още две.

На откриването стана ясно, че към експозицията от картини на реални бедствия проявяват интерес и са отправени покани за гостуване и от други градове. В Сливен тя ще е отворена за посетители до края на седмицата.























Още снимки от откриването на изложбата във Facebook:

Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ИЗЛОЖБИ  
 Галерия "НОВА"   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени