13.06.2023  постановка "Клетка за пеперуди"
от Жан Поаре

Източник: ДТ "Стоян Бъчваров" - Варна
Позоваването на източника е задължително. 

19.00 часа, ДТ "Стефан Киров" 


Превод: Иван Панев
Сценичен вариант и постановка:Атанас Атанасов
Сценография и костюми: Петя Стойкова
Композитор и вокален педагог: Петя Диманова
Хореограф: Александър Манджуков Асистент:
режисьор Владимира Иванова
Участват: Симеон Лютаков, Стоян Радев, Недялко Стефанов, Гергана Арнаудова, Пламен Димитров, Веселина, Миглена Везирова, Станислав Кондов, Константин Соколов, Велизар Емануилов, Даниела Викторова, Свилен Стоянов, Роберт Ваханян, Нейчо Петров – Реджи.


Парижката премиера през 1973 г. на "Клетка за луди" ("La cage aux folles") - оригиналното заглавие на пиесата, жъне невиждан успех. Авторът Жан Поаре в ролята на Жорж и Мишел Серо в ролята на Албин получават "Наградата на хумористите". Постановката се радва на над 1800 представления и 1 милион зрители. След Франция пиесата се поставя в Италия, Германия, Аржентина, Венецуела и други страни.

През 1978 г. Едуард Молинаро и Франсис Вебер създават филмов сценарий по пиесата, чиято екранизация с Уго Тоняци и Мишел Серо е отличена с 2 награди "Сезар" - за най-добър филм на годината и най-добър актьор за Мишел Серо. Следват "Златен глобус” за най-добър чуждестранен филм и номинации "Оскар" за режисура, сценарий и костюми. През 1983 г. композиторът Джери Хърман създава мюзикъл, който се играе 1761 пъти на Бродуей и е удостоен с 6 награди "Тони”. В Европа най-популярна е американската филмова версия "Клетка за птици" на Майк Никълс от 1996 г., с Робин Уилямс и Натан Лейн.

Постановката на проф. Атанас Атанасов във Варна е вторият театрален прочит в България на популярното в цял свят заглавие: "Клетка за пеперуди" е комедия, но аз не съм привърженик просто на хумора, а на онзи хумор, чрез който авторът, а след него и постановчикът се опитват да разрешат някакви проблеми. Хуморът е основна съставна част на спектакъла, но не е единственото изразно средство. Важно е след спектакъла зрителят да не забрави посланието, което се опитваме да му предадем, при това да не го забрави бързо, защото сме заляти от интернет с огромна доза хумор, къде по-добър, къде по-банален, дори просташки. Целта е някъде под повърхността на хумора да открием съществените неща.

Става дума за две доста различни семейства – едното традиционно, а другото със сексуална ориентация към собствения си пол. Българинът, според мен, притежава прекрасно чувство за хумор и може адекватно да оценява нещата. Въпросът е ние с постановки от този тип да не го назидаваме кое как трябва или не трябва да бъде и да му оставяме възможност за избор и собствена преценка. Защото всъщност в пиесата става въпрос за правото на избор. В хода на действието се разбира, че сватбата между сина на гей двойката и дъщерята на консервативния политик, стремящ се към висок пост в управлението, е възможна, но с цената на много компромиси, които подлагат героите на смешни, дори абсурдни ситуации", въвежда в атмосферата на "Клетка за пеперуди" режисьорът.



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ТЕАТРАЛНИ ПОСТНОВКИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени