21.04.2023  Изложба живопис, вдъхновена от мотива "Дървото на живота"
на котленските килими

на художничката Дора Куршумова

Източник: БТА.
Позоваването на източника е задължително  .

Откриване: 18.00 часа, Галерия "Седем"

Изложба живопис, вдъхновена от мотива "Дървото на живота" на котленските килими, е подредена в сливенската галерия "Седем".

Тя е дело на художничката Дора Куршумова, която е автор и на книгата "Котленските килими – по-силни от времето”, събрала обстойна информация за автентични котленски килими, схеми за тъкане на различни модели, на моменти от живота на тъкачките и др.

"Това е любимото ми дърво, слязло като прототип в картините ми от котленските килими, разказа пред репортер на БТА Куршумова. В Галатанското училище в Котел има килим, който е като жива приказка за града. В мотива съм открила изображения с гнезда на птици, вградени играещи невести и други.

Запазените екземпляри от котленския килим "Дървото на живота" са малко. Смята се, че малки изображения на Дървото са били слагани под възглавниците на болни деца да ги лекува от охтика. Има и т.нар. покровчета за люлки, подарявани от баби или кръсници с този символ. Пожеланията са за дълговечност, да са здрави корените на детето и да има много клони. Това е послание още от люлката, благословия детето да пребъде и да продължи рода."


Изложбата се състои от 21 картини, изпълнени с акрилни бои върху платно и е посветена на Деня на Земята.




















Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ИЗЛОЖБИ  


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени