17.10.2019   премиера на том 2 и 3 от поредицата "Сливенци. Старите родове"


Източник: www.sliven.bg
Позоваването на източника е задължително.
  

19.00 часа, зала "Сливен"
  

В Регионален исторически музей "Д-р Симеон Табаков" бяха представени том 2 и 3 от документалната поредица "Сливенци. Старите родове".

В изданията са поместени история на старите сливенски родове, както и материали за родовите хроники, сливенският бит и традициите. Сюжетите са плод на труда на потомци на сливенските стари родове, историци, родом от града под Сините камъни, уредници на историческия музей, краеведи и писатели.

Двата тома бяха представени от историка проф. Иван Русев, който е и носител на наградата "Д-р Иван Селимински".

Изданието е на Сдружение "Мати Болгария". Съставител и редактор и на трите издания е журналистът Щилияна Василева.

Сред официалните гости на събитието беше и зам.-кметът Стоян Марков.

Представянето на двата тома е част от празничната програмата на Община Сливен за Димитровден.


 20.10.2019  Премиерата на том 2 и 3 от документалната поредица "Сливенци. Старите родове"

Източник: Ирида Сливен    
Позоваването на източника е задължително.
  

На 24 октомври от 16 часа в Регионалния исторически музей "Д-р Симеон Табаков" ще се състои премиерата на том 2 и 3 от документалната поредица "Сливенци. Старите родове" – издание на сдружение "Мати Болгария". Историкът проф. Иван Русев ще представи пред присъстващите двете нови издания на "Мати Болгария", посветени на родовата памет на Сливен.

Представянето на тазгодишните издания на "Мати Боолгария" е включено в програмата на честванията на патронния празник на Сливен Димитровден. Организатори на събитието са Регионалният исторически музей и сдружение "Мати Болгария" – Сливен. Двата тома носят подзаглавието "Профили" и са тематично ориентирани към личностите на Сливен – хора с различни заслуги, професии и социален статус, живели, работили и творили за благото на нашия град. Ще припомним, че излезлият преди три години том 1 на поредицата беше посветен на семейните хроники на старите сливенски фамилии и следващите два тома са неговото логично продължение, попълващо картината на сливенските родословия.



 



Сборниците "Сливенци. Старите родове" са представителна извадка от най-добрите публикации във вестник "Сливен", издаван от "Мати Болгария" през последните 20 години, за организираните от нея ежегодни срещи на старите сливенски родове. Към тази подборка са прибавени хора и събития, които не могат да бъдат отминати.

Автори на материалите в по-голямата им част са потомци на сливенските стари родове и на личностите, представени в последните два сборника. Сливенски историци, уредници на историческия музей, краеведи и писатели са автори на другата основна част от материалите, които са плод на техни задълбочени изследвания и проучвания.

Съставител и редактор и на трите книжни издания на "Мати Болгария" е журналистката Щилияна Василева. Сборниците са отпечатани от агенция "Компас" – Сливен.

Сдружение "Мати Болгария" кани на представянето всички граждани, които се интересуват от родовата памет на Сливен..
 
ДИМИТРОВДЕН, ПРАЗНИК НА СЛИВЕН   


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени