20.10.2017  Изложба ""Йордан Кювлиев. Реконструкция"
140 години от рождението на живописеца

Източник: Художествена "Димитър Добрович".
Позоваването на източника е задължително  .

Откриване: 20 отомври, четвъртък, 18:00 ч, зала "Сирак Скитник".  

Йордан Кювлиев е интересна личност – ерудит с богата библиотека и афинитет към музиката – свири на цигулка, той владее четири езика и е собственик на първия автомобил в Сливен. Роден е на 23 август 1877 г. Кювлиев получава своето художествено образование в Академията за изящни изкуства в Антверпен, Белгия. Преди това обаче по настояване на баща си, съдружник в тъкачница за вълнени платове, младият Кювлиев заминава да следва строително инженерство в университета в Гент, Белгия, а през 1898 г. се премества в Политехниката в Анверс.



Скоро след смъртта на баща си, към когото се е чувствал задължен, през 1898 г. Кювлиев напуска Политехниката и се записва в Академията по изкуствата в Анверс, където до 1902 г. учи живопис при Жулиан де Вринт.

След завръщането си в България през 1903 г. е назначен за учител по рисуване в Сливенската мъжка гимназия. Построява си ателие и рисува в околностите на града - главно в Ново село и по черноморския бряг.

По спомени на съвременниците му, Йордан Кювлиев е бил винаги елегантно облечен в "европейски" костюм и мека шапка, с бастун и пенсне, висококултурен, общителен и духовит, собственик и шофьор на първия автомобил в Сливен. Художникът свири на цигулка, има богата библиотека, владее френски, немски, холандски и руски език.

Освен с изкуство художникът активно се занимава и с обществена дейност. Той основава музей и полага основите на картинна галерия с картините на първия сливенски художник, завършил в Италия - Димитър Добрович. Голяма част от творбите му са разпръснати и унищожени след неговата смърт. До днес са запазени около 40-50 картини. От тях 6 са в Националната художествена галерия, а останалите в Сливенската художествена галерия.

Йордан Кювлиев умира на 15 август 1910 г., докато се опитва да помогне на давещ се в морето край Несебър.


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ИЗЛОЖБИ  
 Зала "СИРАК СКИТНИК"   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени