10.05.2017   177 годишнина от рождението на Хаджи Димитър

Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.
  

В Сливен 10 май е обявен за Ден на Хаджи Димитър. Събитието, което общината организира по повод 177 години от неговото рождение, тази година се състоя в родната му къща. То беше уважено от кмета Стефан Радев и неговата заместничка по хуманитарната дейност Пепа Чиликова, председателя на общинския съвет Димитър Митев, областния управител Татяна Минчева, младежите от дневния Дом за хора с умствена изостаналост, историци, читалищни дейци, ученици.

"На днешния ден, преди 177 години, в Сливен е роден един от най-ярките символи на нашия град, на непокорния ни дух и стремежа ни за свобода и справедливост", посочи Стефан Радев. Кметът изтъкна, че от 1883 година признателните потомци и следовници на войводата организират редовни тържества по повод годишнини от неговото рождение и подвиг. Паметникът на градския площад е издигнат през 1935 година по инициатива на потомци и родственици на войводата. Същата година назовават площада с неговото име. През 1999 година, с решение на Общинския съвет, 10 май е обявен за Ден на Хаджи Димитър в Сливенска община.

 










Актьорът от Драматичния театър "Стефан Киров" – Димитър Марков представи пред посетителите на музея моноспектакъла "Епопея на забравените" по текст на Иван Вазов. Третокласниците от основно училище "Христо Ботев" Радан Йорданов, Надежда Рашева и Христина Хътова рецитираха стихове за Хаджи Димитър. Накратко за живота и подвига на войводата разказа Маргарита Хисапчиева, секретар на читалище "Хаджи Димитър". След представлението кметът Стефан Радев, председателят на Общинския съвет Димитър Митев и зам.-кметът Пепа Чиликова поднесоха цветя на паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

През целия ден къщата-музей "Хаджи Димитър" ще бъде отворен за посещения със свободен вход. 10.05.2017.




Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени