21.09.2016  Представяне на книгата "Морски приказки" на Кина Къдрева  

 
Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.


В Регионална библиотека "Сава Доброплодни" – Сливен, в рамките на програмата на Дните на отворени врати на институцията, бе представена последната книга за деца на известната българска писателка Кина Къдрева - "Морски приказки", излязла от печат през 2016г. в ИК "Жанет 45". Премиерата беше приказен подарък за всички малки почитатели на вълшебни истории и неочаквани приключения по случай началото на учебната година. С представянето на книгата се отбеляза и предстоящия 85-годишен юбилей на писателката.

Кина Къдрева е родена на 27.09.1931г. в гр. Бургас. Завършила е СУ "Св. Климент Охридски". Била е редактор на "Лека нощ, деца" в БНТ, където създава програмите "Вълшебната ракла", "Герчо с тамбурата", "Магазинчето на приказките"; емблематичното предаване "Климент пее и рисува", поредицата "Оркестър горски музиканти". Нейна идея е предаването "Две ръчички - десет пръста". По идея и под редакторството на Кина Къдрева БНТ създава програмите "Албум на годината", програмата "Пееща азбука", цикъла от творчески портрети на български автори за деца и много други, включително цикъл от нейни приказки, разказвани от Невена Коканова.

Редактор е на филмови телевизионни продукции, има и авторски филми, между които се открояват мюзикълът "Коко и вълшебният тромпет" и четирисерийният филм "Жар морякът", провокирал създаването на испанския филм "Синьо лято'. Автор е на пиесите "Приключения в сряда срещу събота", "Веселата уличка", "Нощта на чудесата", "Кратка квак история" и др.

Автор е на книгите за деца: "Милкиното дръвче"(1962) - разкази, "Синята камбанка"(1965) -малки разкази, "Зайчето и момичето '(1966) -разкази и приказки, "Капчица роса"(1967) - приказка, "Веселите приключения на Грухчо, Галунка, Гащаран и Врабчолан"(1969) - повест, "Хиляда златни рибки" (1977, 1980) - приказки, "Приказки" (1980), "Голяма приказна книга"(1981), "Песничка за джуджето"(1988) - поемка, "Таратунчо -Барабунчо"(1989) - приказки, "Приказка за палавото скакалче'(1992), "Малка жабешка приказка"(1993), "Нощта на чудесата"(1996) -приказки, "Голяма летяща приказка"(1997), "Таралежчето Черешко"(2010), "Морски приказки " (2016).

През 1994 г. Кина Къдрева е удостоена с престижния Андерсенов диплом, присъден й от Международния съвет за детска книга към ЮНЕСКО. Носител е на Националната награда "Константин Константинов" за цялостен принос в книгоиздаването за деца (2011), наградата "Златен век" – за заслуги към българската култура на Министерството на културата и на почетна награда на Съюза на българските писатели за цялостно творчество.
 СЪБИТИЯ