8.12.2022  РИМ РИМ "Д-р Симеон Табаков" – Сливен представя
сборник за четите и четническата тактика през ХIХ век


Източник: www.sliven.bg
Позоваването на източника е задължително.
  
  
16.00 часа, РИМ "Д-р Симеон Табаков"   

Регионалният исторически музей "Д-р Симеон Табаков" - Сливен ще представи сборникът "Четите и четническата тактика в националноосвободителните борби на българския народ през ХIХ век". Събитието ще се състои от 16 часа на 8 декември в сградата на музея.

Повод за съставянето на сборника е организираната от РИМ – Сливен Национална научна конференция в чест на 180-годишнината от рождението на войводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Тя трябваше да се проведе през 2020 г., но бе отменена заради пандемията от COVID – 19.

Изданието стана факт с финансовата подкрепа на Общинския фонд "Култура". То е изготвено под научната редакция на проф. д-р Пламен Митев и е рецензирано от доц. д-р Христо Беров и доц. д-р Радослав Спасов, съобщиха от РИМ "Д-р Симеон Табаков". В него са включени 17-те доклада на водещи историци, които бяха представени за конференцията. Разработките разглеждат живота и делото на двамата войводи, както и съдбата на заловените участници във въоръжената чета от 1868 г., на бойния ? път през Павликенския край, на въстанието на селяните от Северозападна България от 1850 г. и други теми.


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени