logo



Чорба по селски

Начин на приготвяне: Измитият и предварително накиснат фасул се залива със студена вода и ври. След завирането се прибавя олиото и доматите, корените, целината, морковите и лука. Към полуготовата супа се прибавят пипера "Севрия", подправките, лютивите чушки, 10 минути преди снемането на готовата супа се прибавя нарязаната сланина на жулиен.

Продукти: Продукти за 10 порции [Брутно тегло (гр.)]

Фасул [400], Олио [100], Лук [100], Моркови [100], [Целина [70], [Домати (консерва) [200], Пипер"Севрия" |150], Оцет [30], Джоджен-пресен [70], Магданоз [50], Лют пипер [10], Сол [20], Сланина [200].



Карандилски клин




Начин на приготвяне: От брашното, водата, солта и яйцата се замесва тесто, разточва се на кора по големината на тавата. В намазаната тава се слага една кора отгоре се слага плънката, ориза, сиренето и прясното мляко, яйцата и мазнината, отгоре се слага другата кора и се пече на плоча, когато се изпече отдолу се обръща отгоре в друга тава и се пече. Готовия клин се завива с чиста кърпа малко да постои. Сервира се топло.

Продукти: Продукти за 10 порции [Брутно тегло (гр.)]

Брашно [330], Вода [150], Сол [5], Яйца [1 бр], Ориз [300], Сирене [300], Масло [100], Прясно мляко [50] .





Чомлек по сливенски

Начин на приготвяне: Телешкото месо се нарязва на порционни парчета, изпържва се, последователно се задушава в мазнина лук, доматено пюре, брашно, червен пипер, залива се с топла вода или бульон и част от виното. Отделно в масло се задушава изчистения арпаджик и чесън. Смесват се полузадушеното месо със задушения лук и останалото количество вино, подправките и изсипва в пръстено гърне. Капака на гърнето се замазва с тесто и поставя на тих огън да ври, до омекване на месото.

Продукти: Продукти за 10 порции [Брутно тегло (гр.)]

Олио [1520], Масло [150], Лук [200], Арпаджик [2000], Домати [400], Доматено пюре [20], Брашно [20], Червен пипер [10], Дафинов лист [3], Червено вино [100], Магданоз [50], Чесън [100], Червен пипер [2] .



Милинки по сливенски




Начин на приготвяне: Приготвя се мая от нахутовите зърна. От брашното се отделя 3/4 чаени чаши за приготвяне на заливката. С останалото брашно, маята и хладка вода се омесва меко тесто. Оставя се 1 час на топло (35оС), докато втаса /ферментира/, се измесва един път за опресняване. От втасалото тесто с ръце, потопени в смес от растителното масло и маста се оформят милинките като малки топки и се нареждат в тава. Оставя се 1 час на топло да втасат. Когато са полувтасали, заливат се със заливката, приготвена от отделеното брашно (3/4 чаени чаши), разтопеното масло и 1/2 чаени чаши вода, а след пълното им втасване се намазват с разбитото яйце. Пекат се в умерена фурна (250оС). Поднасят се поръсени с пудра захар.

Продукти:  Продукти за 10 порции [Брутно тегло (гр.)]

Брашно [1000], Прясно масло [1 бр.], Растително масло [60 мл.], Свинска мас [60 ], Нахутова мая [от 20 нахутови зърна], Захар [50], Сол [10] .





Козунак - (село Крушаре, Сливенско)

Начин на приготвяне: Брашното се пресява. Маята се разбърква с малко мляко, 1 лъжичка захар и брашно. След като втаса се слага при брашното. Прибавят се останалото мляко, захар, разтопеното масло и разбитите яйца. Меси се. Оставя се да втаса /ферментира/. Тестото се разделя на три части. Всяка част се издължава като същевременно се усуква. Плете се и се увива. Поставя се в съд намазан с масло. Оставя се да втаса. Маже се с белтък от яйце, украсява се с орехови ядки и захар. Пече се около 45 минути при 200 оС.

Продукти: Продукти за 10 порции [Брутно тегло (гр.)]

Брашно|1000], Прясно мляко [250], Кристална захар [250], Яйца [5 бр.], Белтък [1 (за мазане)], Краве масло [100], Слънчогледово масло (за омесване) [50 мл.][Слънчогледово масло (за разделяне) [50 мл.], Мая [20], Лимон [1/2 (сок)], Орехови ядки .


 

Тел. + 359 44 611 123   Контакт 
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com     << Начало
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени