8-10.05.2018  XXI Национален фестивал на детската книга



 

 9.05.2019  Шествие на мажоретки
16:30 часа, бул. "Цар Освободител"
Шествие на Мажоретен състав при СУ "Екзарх Антим I" - гр. Казанлък и Младежки духов оркестър – гр.Ботевград. Шествието е част от XX Национален фестивал на детската книга, Сливен.


 9.05.2019  Карнавално шествие
16:30 часа, бул. "Цар Освободител"
Карнавално шествие на деца отсливенски училища. Шествието е част от XX Национален фестивал на детската книга, Сливен.

 8.04.2019  Изложба илюстрации на Петър Станимиров  
Откриване: 17:00 часа, Зала "Сирак Скитник"
Изложба - илюстрации и комикси на Петър Станимиров. Представяне на графичeската новела "Пръстенът на нибелунга" и на тирилогията "Пръстенът на нибелунга" с участието на Елена Павлова.
 8.04.2019  Изложба "Кой светна луната?" на Мая Бочeва  
Откриване: 12:00 часа, Зала "Сирак Скитник"
Изложба – илюстрации на Мая Бочeва – носител на Националната награда "Константин Константинов", категория "Илюстратор" за 2018 г. Кой светна луната? – интерактивна игра.
 8.04.2019  Изложба "Театрални кукли на любими литературни герои"  
Откриване: 16:00 часа, Драматичен театър "Ст.Киров", Фоайе
Откриване на изложба "Театрални кукли на любими литературни герои". Награждаване на отличeните участници в VIII Националeн конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои – Сливен, 2019.

 8.04.2019  Изложба илюстрации "Японски разкази" на Борис Стоилов  
Откриване: 11.00 часа, Галерия "Май"
Изложбата от илюстрации "Японски разкази" на Борис Стоилов е часа от XXI Национален фестивал на детската книга, организиран от РБ "Сава Доброплодни", Сливен.


 8.05.2019  Празничен концерт "И мечтите си чудесни – да превърнем в песни!"
17:30 часа, бул. "Цар Освободител" №1 Открита сцена



 8.05.2019  "Здравей, наш фестивал!" – концерт
11:30 часа, бул. "Цар Освободител" №1 Открита сцена


 8.05.2019  Откриване на XXI Национален фестивал на детската книга
10:00 часа, Драматичен театър "Ст.Киров", Фоайе
Фестивалът беше открит с концерт-спектакъл на 8 май от 10.00 часа в празнично украсеното фоайе на Драматичен театър “Стефан Киров" – гр. Сливен.

 
 

XXI Национален фестивал на детската книга


Източник: www.sliven.bg
Позоваването на източника е задължително.


8 до 10 май 2019 г. в град Сливен


От 8 до 10 май 2019г., по инициатива на Регионална библиотека "Сава Доброплодни" – Сливен в партньорство с Министерството на културата, Община Сливен, Областна администрация - Сливен, Асоциация "Българска книга“, Държавна агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства ще се проведе XXI Национален фестивал на детската книга – единственият форум в България посветен изцяло на детската книга, на проблемите свързани с нейното издаване, разпространение, четене. Чудесният тридневен празник ще премине под патронажа на г-жа Цвета Караянчева – Председател нa 44–тo Народно събрание.

Председател на Организационния комитет на фестивала е кметът на община Сливен – Стефан Радев.

Вече 21 години Фестивалът реализира много успешно няколко основни цели – популяризира творчеството на съвременните български детски автори, които творят както в страната, така и извън нейните граници, активно съдейства за подобряване на взаимодействието между авторите, илюстраторите, издателите и разпространителите на детски книги, предизвиква дебат и влияе на издателските политики, налага нови модели за създаване на интерес към книгите и четенето, чрез многобройни конкурси и пленери вдъхновява децата към творчество, а Националната награда "Константин Константинов“ вече 16 години е стимул за развитие на писането и публикуването за деца.

Днес Националният фестивал на детската книга е културно събитие с национален и международен престиж, което привлича все повече участници и гости от страната и чужбина.

Фестивалът ще бъде открит с концерт-спектакъл на 8 май от 10.00ч. в празнично украсеното фоайе на Драматичен театър “Стефан Киров" – гр. Сливен.

 
Водещ на концерта ще бъде Драгомир Драганов, а в него със свои изпълнения ще се включат: вокална формация към детски хор "Милка Стоева"–гр. Бургас, детска вокална група "Славейче"– гр.Сливен, балет "Барби"–гр.Сливен и акробалет "Тиара"– гр. Айтос. С изпълнение на "Тракийска мелодия" в спектакъла ще се включи и малкият гайдар Денчо Петров. Официалният старт на фестивала беше даден от г-жа Мария Габриел – еврокомисар по цифрова икономика и общество.

В програмата на тазгодишното издание на фестивала са включени много разнообразни прояви: премиери на най-новите книги на Никола Райков, Виктор Самуилов, Елена Павлова, Нели Маргаритова, Ралица Найденова, Катя Антонова, Лили Спасова, Петя Кокудева, Явор Цанев, Иван Раденков, Иво Сиромахов;представяне на издателския проект "Как се прави книга–едно издателско приключение" на издателство "Фют" и презентация на издателската продукция на Ателие за българска детска литература "Горната земя"; Национален пленер за детска рисунка на тема "Едно невероятно пътуване във времето"; Връчване на Националната награда “Константин Константинов" - за принос в детското книгоиздаване; Отчитане на резултатите от Националния литературен конкурс "Да уловиш звезда", Националния пленер за детска рисунка "Едно невероятно пътуване във времето“ и VIII-я Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои; художествени изложби; театрални представления; концерти; карнавално шествие и др.

На площада пред сградата на общината ще бъде организиран базар на книги, на който най-новата си продукция за деца ще предлагат с големи отстъпки издателствата ИК "ПАН", ИК "ФЮТ", ИК "Дамян Яков", ИК "Жанет 45", ИК "Софтпрес", ИК "Ентусиаст“, ИК "Кибея", Ателие за българска детска литература "Горната земя“ и др.

Важен момент в програмата на фестивала е провеждането на 8 и 9 май на кръгла маса с международно участие тази година на тема: "Фантазия и хумор в съвременната детска литература: защо е важно да се предложат на децата множество светове". Целта на форума е да се отговори на въпроса защо фантазията е толкова важна за малките читатели и как детската литература, чрез множество фантастични светове, може да обясни на децата заобикалящия ги свят със системата от връзки и взаимоотношения в него, както и да се анализира ролята на хумора като инструмент за създаване на траен интерес към четенето.

Ще бъдат представени 16 доклада на участници от България, Сърбия, Унгария, Чехия, които вече са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

В програмата на фестивала са включени и няколко изложби. В зала "Сирак Скитник" /бул. "Цар Симеон" № 2/, ще бъдат експонирани две изложби: Изложба – илюстрации на Мая Бочева – носител на Националната награда "Константин Константинов", категория "Илюстратор" за 2018г. със съпътстваща интерактивна игра "Кой светна луната?“; Изложба - илюстрации и комикси на Петър Станимиров и представяне на графичната новела "Пръстенът на нибелунга". В зала "Май“ ще бъде уредена изложба – илюстрации на Борис Стоилов към кн. "Японски приказки".

На 9 май ще се проведе и станалият вече традиционен в програмата на фестивала Национален пленер за детска рисунка, тази година на тема "Едно невероятно пътуване във времето“, в който ще се включат над 300 малки художници на възраст от 7 до 15г. от цялата страна.

Във втория ден на фестивала, 9 май, ще се проведе майсторски клас по творческо писане - "Граматика на фантазията" с модератор младата българска поетеса Петя Кокудева, в който ще се включат отличени участници в Националния литературен конкурс "Да уловиш звезда" , а в Зала "Сирак Скитник" ще се проведе майсторски клас "В света на илюстрацията и комикса" с модератор известният български художник Петър Станимиров.

Провеждането на демонстрациите и обучението на майсторския клас с П.Станимиров ще стане със съдействието на фирма ADKOM. За провеждането на майсторския клас ADKOM предоставя таблетите на Wacom. Участниците в събитието, ученици от Националната художествена гимназия в Сливен и талантливи малки художници - участници в Националния пленер за детска рисунка, провеждан в рамките на фестивала, ще имат възможност да нарисуват илюстрация, под ръководството на художника Петър Станимиров, който ще презентира на живо професионална работа на таблета, позволяващ на потребителя да рисува върху лист хартия, но същевременно, да използва всичките предимства на графична програма.

В карнавала с приказни герои, който по традиция се организира в късния следобед на втория ден от фестивала, ще се включат актьорите от "Fireter - театър на огъня и сенките", театър "Мариета и Марионета" и над 350 ученици от различни сливенски училища, както и деца-гости на фестивала. Дефилето ще бъде водено от Младежки духов оркестър – гр. Ботевград и Мажоретния състав при СОУ "Екзарх Антим I"- гр.Казанлък като в него ще се включат и мажоретните състави при XII ОУ "Елисавета Багряна", XI СУ"Константин Константинов", ПГИ "Проф. д-р Димитър Табаков" и V СУ"Пейо К.Яворов".

Специално жури ще определи носителите на наградите за най-оригинален костюм.

На 9 май, в ДТ “Ст.Киров“, ще се състои и тържествен концерт-спектакъл със специалното участие на актьорите Алекс Сърчаджиева и Руслан Мъйнов и млади актьори, музиканти, певци и танцьори от гр. Бургас, Ботевград, Пловдив и Сливен. На концерта ще бъде връчена и Националната награда "Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване за 2019г., в четири категории – за цялостен принос, за автор, за издателство и за илюстратор.

За пръв път ще бъде връчена и награда на детското жури в категория "автор".

На 10 май, от 10:30ч. в централното фоайе на Драматичен театър "Стефан Киров" ще се проведе официална церемония по награждаването на участниците в Националния литературен конкурс "Да уловиш звезда" и Националния пленер за детска рисунка на тема: "Едно невероятно пътуване във времето" и концерт.

Фестивалът ще бъде закрит на 10 май с концерт на откритата сцена до базара за книги.

Всички прояви включени в програмата на фестивала са безплатни за посетителите. За децата - участници в различните прояви са осигурени много сувенири и книги.

И тази година организаторите на Националния фестивал на детската книга от Регионална библиотека "Сава Доброплодни“ - Сливен ще превърнат в незабравим празник срещата на децата с най-добрите нови постижения в областта на българската детска литература и ще дадат сцена на много млади дарования, които чрез словото и рисунките, чрез магията на песента и танца ще отправят своите първи послания на творци.
ПРОГРАМА на XXI Национален фестивал на детската книга
   8 май / сряда /
10:00 часа
Драматичен театър "Ст.Киров", Фоайе
  Откриване на XXI Национален фестивал на детската книга.
  11:00 – 12:00 часа
Драматичен театър "Ст.Киров", Камерна зала
    Представяне на кн. "Лупо и Тумба" - ч, 2. на Петя Кокудева.
  11:00 часа
Галерия "Май"
    Откриване на изложба – илюстрации на Борис Стоилов към кн. "Японски приказки"
/ Издателство "Изток - Запад"/.
  11:30 – 12:30 часа
Oткрита сцена бул. "Цар Освободител" №1
    "Здравей, наш фестивал!" – концерт.
  11:30 – 12:30 часа
11:30 – 12:30 часа, СУ "Йордан Йовков"
    "Как се прави книга – едно издателско приключeние" – проект на ИК "ФЮТ". Със специалното учaстие на Лидия Сгурова и Роза Тодорова.
  11:30 – 13:00 часа
Драматичен театър "Ст.Киров" Камерна зала
    Премиера на кн. "Приказки от два свята" на Никола Райков.
  12:00 часа
Зала "Сирак Скитник" бул. "Цар Симеон" №2
    Откриване на изложба - илюстрации и комикси на Петър Станимиров. Представяне на графичeската новела "Пръстенът на нибелунга" и на тирилогията "Пръстенът на нибелунга" с участието на Елена Павлова.
  13:00 – 14:00 часа
Драматичен театър "Ст.Киров" Камерна зала
    Премиера на книгата "Нъцки" на Виктор Самуилов
  14:00 – 15:00 часа
Драматичен театър "Ст.Киров" Камерна зала
    Премиера на кн. "Камен и пиратите от 5 г" на Елена Павлова.
  15:00 – 16:00 часа
Драматичен театър "Ст.Киров" Камерна зала
    Представяне на кн. "Злостории" на Явор Цанев.
  16:00 часа
Драматичен театър "Ст.Киров" Фоайе
    Откриване на изложба "Театрални кукли на любими литературни герои". Награждаване на отличeните участници в VIII Националeн конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои – Сливен, 2019.
  16:00 часа
бул. "Цар Освободител" №1 Открита сцена
    "Хитър Петър" - представление на театър "Хенд"
  17:00 часа
Зала "Сирак Скитник" бул. "Цар Симеон" № 2
    Откриване на изложба - илюстрации и комикси на Петър Станимиров. Представяне на графичната новела "Пръстенът на нибелунга" и на тирилогията "Пръстенът на нибелунга" с участието на Елена Павлова.
  17:00 часа
бул. "Цар Освободител" №1 Открита сцена
    "И мечтите си чудесни – да превърнем в песни!" – празничен концерт.
   9 май / четвъртък /
  9:00 – 11:00 часа
хотел "Централ" Конферентна зала
    Премиера на кн. "Букви с меки лапки, капели и чорапки" на Нели Маргаритова.
  9:00 – 10:00 часа
Драматичен театър "Ст.Киров" Kaмерна зала
    Премиера на кн. "Букви с меки лапки, капели и чорапки" на Нели Маргаритова.
  10:00 – 14:00 часа
НХГ "Д. Добрович, РБ "Сава Доброплодни", ЦПЛР - Детски комплекс, III ОУ "Д-р Ив. Селимински"
    Национален пленер за детска рисунка на тема: "Едно невероятно пътуване във времето"
  10:00 – 11:00 часа
Драматичен театър "Ст.Киров" Kaмерна зала
    Премиера на кн. "Точка на тръгване училище" на Ралица Найденова
  11:00 – 12:00 часа
Драматичен театър "Ст.Киров" Kaмерна зала
    Премиера на кн. "четиринайсет ванилии и половина" на Катя Антонова.
  11:00 – 12:00 часа
Зала "Сирак Скитник" бул. "Цар Симеон" №2
    Кой светна луната? – интерактивна игра с участието на Мая Бочева.
  11:00 – 12:30 часа
XII ОУ "Елисавета Багряна"
    "Пътешествие в Горната земя" – представяне на издателство "Ателие за българска детска литература "Горната земя"
  11:00 – 13:00 часа
РБ "Сава Доброплодни" Зала за мероприятия
    "Граматика на фантазията" - майсторски клас по творческо писане. Модератор: Петя Кокудева
  11:30 – 12:30 часа
Базар за книги - Открита сцена бул. "Цар Освободител" №1
    "Оттук - оттам“ – представление на Театър "Трио“
  12:00 – 13:00 часа
Драматичен театър "Ст.Киров" Kaмерна зала
    Представяне на кн. "Котаракът Франт и загадъчният остров" на Иван Раденков.
  12:00 – 14:00 часа
Зала "Сирак Скитник" бул. "Цар Симеон" №2
    "В света на илюстрацията и комикса" - майсторски клас. Модератор: Петър Станимиров Със съдействието на фирма “ADKOM"
  15:00 – 16:00 часа
бул. "Цар Освободител" До сградата на НТС
    Творческа работилница: "Маска и грим за карнавала любим".
  16:30 часа
бул. "Цар Освободител"
    Карнавално шествие. Със специалното участие на Театър на огъня и сенките, Мажоретен състав при СУ "Екзарх Антим I" - гр. Казанлък и Младежки духов оркестър – гр.Ботевград.
  17:30 часа
Драматичен театър "Ст.Киров" Голяма зала
    Официална церемония по връчване на Националната награда "Константин Константинов" за принос в детското книгоиздаване за 2019г.  Тържествен концерт – спектакъл.
   10 май / петък /
  9:00 – 10:00 часа
Драматичен театър "Ст.Киров"
    Пресконференция с носителите на Националната награда "Константин Константинов" за 2019г.
  9:30 – 10:30 часа
ДГ "Божур"
    Премиера на кн. "Ментолч" на Лили Спасова
  10:00 – 12:00 часа
Драматичен театър "Ст. Киров" Фоайе
    Официална церемония по награждаването на участниците в Националния литературен конкурс на тема: "Да уловиш звезда" и в Националния пленер за детска рисунка на тема: "Едно невероятно пътуване във времето". Концерт.
  11:00 – 12:00 часа
Базар за книги – Открита сцена бул. "Цар Освободител" №1
    "Котаракът в чизми"" - представление на театър "Мариета и Марионета".
  12:30 – 13:30 часа
12:30 – 13:30 часа, Базар за книги - Открита сцена бул. "Цар Освободител" №1
    "Кажи ми любимото си стихотворение!" – забавна игра с награди. Концерт. Закриване на фестивала.
  13:00 – 14:00 часаДраматичен театър "Ст.Киров" Камерна зала     Премиера на кн. "Приказки от планината" на Иво Сиромахов


XIX НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА - СЛИВЕН 2018
XIX НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА - СЛИВЕН 2017
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ