11.03.2019  Почит към героите от Шести артилерийски полк

 
Източник: ПХГ "Дамян Дамянов"
Позоваването на източника е задължително.
  

В понеделник участниците в клуб "Памет" към Профилираната хуманитарна гимназия "Дамян Дамянов" положихме цветя пред паметника им и почетохме паметта на загиналите за родината генерали, офицери, подофицери и войници от Шести Сливенски артилерийски полк.

На 11-ти март преди 106 години започва една от най-славните битки в българската военна история.

За три дни, заради точните и безпощадни удари на артилерията и заради високия боен дух на пехотата, е превзета смятаната дотогава за непристъпна крепост на Одрин. В памет на загиналите бойци, с дарения от войници и офицери през 1926 г. е изграден най-красивият военен паметник в страната.

Наред с имената на 379-те загинали генерали, офицери, подофицери, канонири, бомбардири и войници е поставена и плоча с трогателния надпис "На тези, които останаха да ни чакат по бойните полета".

С нас пред паметника бяха народният представител Кольо Милев, бригаден генерал от резерва, председателят на тракийското дружество "Лазар Маджаров" Кирил Киряков, председателят на СРС "Подкрепа" Божидар Кисьов, Милена Михова от Туристическо дружество "100-те войводи". Митко Манев – председател на общинската организация на съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, говори пред всички за уникалния характер на бойната операция по превземането на Одрин и за решителния принос в тридневната атака на артилерията. Подчерта значението на паметника за колективната памет на града и призова отговорните институции да положат още усилия по съхраняването и социализирането му.



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени