21.93.2019  Концерт с участието на Бинка Добрева и Александър Райчев

  
 
Източник: Ансамбъл за народни песни и танци "Сливен"
Позоваването на източника е задължително.
  

19.00 часа, зала "Сливен"  

На 21 март от 19,00 часа в зала "Сливен" ще се състои Пролетен концерт на Ансамбъла за народни песни и танци "Сливен" със специалното участието на Бинка Добрева и Александър Райчев.

доц. д-р Бинка Добрева е изпълнителка на тракийски народни песни и солистка на световноизвестния хор "Мистерията на българските гласове". Известна с изпълнението си на песента "Даньова мама думаше" на варненската народна певица Мария Балтаджиева.

Добрева е потомствена народна певица, нейна първа учителка по народно пеене е майка и. Родена е на 11 март в село Роза, Ямболско. От малка започва да пее и печели първи награди от регионалните надпявания. Приета е в Средното музикално училище за фолклор в Котел, където нейни учители са такива известни фолклорни изпълнители като Вълкана Стоянова, Кремена Станчева, Василка Андонова и Йовчо Караиванов.

През 1988 г. Бинка Добрева завършва Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив в класа на проф. Анка Кушлева и постъпва в Ансамбъла за народни песни и танци "Филип Кутев", където две години пее заедно с Надка Караджова и Бойка Присадова. През 1990 година печели конкурс на "Мистерията на българските гласове". От 2010 година, е поканена за преподавател по Народно пеене и фолклорни дисциплини в Югозападен Университет "Неофит Рилски" в Благоевград, където работи и до днес. През 2013г. успешно защитава докторска дисертация, на тема: "Модел за обучение в областта на българския песенен фолклор за деца от 4 до 14 годишна възраст". През 2017г. прави доцентура на тема: "Състави за изпълнение на български песен фолклор в началото на XXI век".

Доц. д-р Бинка Добрева, е пяла многократно на територията на 5 континента в едни от най-големите концертни зали: Карнеги Хол–Ню Йорк, Кенеди Сентър-Вашингтон, Роял фестивал хол-Лондон, Линкълн сентър, Концерт Гебао-Амстердам и мн. други, с хор "Мистерията на българските гласове"

Наред с работата си за "Мистерията" Добрева има и успешни солови изяви, и работи със съпруга си Александър Райчев, който е гайдар, акордеонист и новатор в областта на народната музика, композира и аранжира шестте албума с песни на Бинка Добрева: "Модерни звуци от миналото", "С любе шега не бива", "За бедни и богати", "Път за двама", "Популярни тракийски песни", "Цветя от Тракия".

Едни от най-популярните и обичани песни от нейния репертоар са: "Гергана пиле шарено", "С любе шега не бива", "Ах, мерак", "Хайде всички на хорото" и др. Песента "Данюва мама" и донася международна слава, а Бинка Добрева цени най-много оценката на своя любим певец и колега, голямата световна поп звезда Браян Адамс. Той посочва "Данюва мама‘‘ в нейно изпълнение за една от любимите му песни в английското списание за музика "SONGLAINES".

Десетки нейни записи, са включени в "златния фонд" на Българското национално радио и Българската национална телевизия.

Tелефон за връзка: 0879 025 880


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 КОНЦЕРТИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени