19.01.2019  Община Сливен започва изграждането на два нови социални центъра

Източник: www.sliven.bg
Позоваването на източника е задължително.
  

Общината започва изграждането на два нови центъра за предоставяне на услуги за подкрепа в общността и в семейна среда. Те ще се намират в сградата на бившето Начално училище "Хаджи Димитър" в кв. "Клуцохор".

"Създаването на тези центрове ще бъде продължение на политиката ни за осигуряване на качествени социални услуги на хората в нужда и техните семейства". Това заяви кметът Стефан Радев по време на символичната копка, която бе направена днес. Той изрази надеждите си, че след завършването на обекта и пространството около него, жителите на квартала ще усетят реалното подобрение на средата, в която живеят.

На церемонията присъстваха председателят на Общински съвет – Сливен Димитър Митев, зам. областният управител Камен Костов, зам. кметовете Пепа Чиликова и Стоян Марков, представители на фирмите-изпълнители, членове на екипа за управление на проекта, служители на Общинска администрация и граждани.

По-късно в сградата на Общината се състоя пресконференция, на която бяха представени целите и дейностите, които се предвижда да бъдат извършени.

Двата центъра ще бъдат изградени по Проект "Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца в община Сливен", който се осъществява с финансовата подкрепа на ОП "Региони в растеж" 2014 – 2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Центърът за обществена подкрепа ще обхваща деца и младежи в риск и техните семейства, деца, лишени от родителска грижа, деца в ситуация на риск и опасност за живота и здравето им, неглижирани деца, деца с увреждания, деца с девиантно поведение, отпадащи от училище деца, кандидат–осиновители, кандидати за приемни семейства, деца и семейства от общността, деца – жертви на злоупотреба, насилие, експлоатация в или извън семейството.

В Дневния център за подкрепа на деца и младежи с тежки множествени увреждания и техните семейства ще бъде обхванат максималният капацитет за услугата, 30 деца и/или младежи с над 90 % вид и степен на увреждане, или трайно намалена работоспособност, с двигателни, зрителни, слухови, ментални и множествени увреждания.

Дейностите по проекта включват ремонт, обзавеждане и оборудване на центровете. Всеки специализиран кабинет ще бъде обзаведен с необходимите дидактични материали и специализирано оборудване. Предвидено е и облагородяване на дворното пространство на сградата.

Ще бъде закупено и оборудване за съществуващия Дневен център за деца с увреждания "Св. Стилиян Детепазител" в кв. "Дружба". По този начин работата му ще бъде разширена, с включване на дейности за Център за социална рехабилитация и интеграция.


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени