26.08.2018  XXVII НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА КАРАКАЧАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ

Източник: www.sliven.bg
Позоваването на източника е задължително.  
  
С водосвет за здраве и благоденствие започна 27-ят Национален събор на каракачаните в България. Той беше отслужен от отец Стилиян. По традиция, съборът се провежда в местността Карандила край град Сливен – последните петък и събота на месец Август. "Този събор се превърна в символ на толерантността и приятелството между различните етноси в нашето общество. Вие винаги сте били пример за нас с Вашето трудолюбие, упоритост, честност и находчивост. Въпреки трудностите през годините, Вие сте съхранили идентичността си и традициите си, които с голяма любов предавате и на децата си"  , заяви по време на откриването заместник – кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова.

Приветствия към гостите отправиха и послъникът на Гърция Негово Превъзходителство Григориос Василоконстандакис, председателят на Федерацията на каракачаните в България Коста Балездров, областният управител Чавдар Божурски, Димитриос Гацелос – председател на Дружеството на каракачаните в Серес.

Във фолклорната програма участват танцовите състави при Културно – просветните дружества на каракачаните в Сливен, Речица, Карлово, Казанлък, Карнобат и Серес – Гърция, както и Ансамбъл за народни песни и танци "Сливен".


 
Сред официалните гости бяха още народните представители Десислава Танева, Кольо Милев, Петър Петров, председателят на Общински съвет – Сливен Димитър Митев, кметът на Община Твърдица Атанас Атанасов, секретарят на Община Сливен Валя Радева, директорът на В и К – Сливен Севдалин Рашев, представителят на Националния съвет по етнически и интеграционни въпроси Никола Петков, Димитриос Гривас – почетен председател на Федерацията на културно – просветните дружества на каракачаните в България и др.

По време на събора бяха прочетени поздравителни адреси от името на председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева, министърът на културата Боил Банов, Валери Симеонов - вицепремиер и председател на Националния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси и народният представител Галя Захариева.

В програмата е предвидено и традиционното Каракачанско гленди, което ще се състои на Сливенски минерални бани от 20 часа.

Организатор на събитието е Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България, с подкрепата на Община Сливен, Общински съвет – Сливен, Национален съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси и спонсори.


Още снимки от събора на нашата страница във Facebook:



 
 
НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА КАРАКАЧАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ - "КАРАНДИЛА"- 2017


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени