21.05.2018  Изложба "Нестинарството – българската магия с огнена жарава"

Източник: Регионален исторически музей
Позоваването на източника е задължително.
  

В Регионален исторически музей - Сливен гостува изложбата "НЕСТИНАРСТВОТО - БЪЛГАРСКАТА МАГИЯ С ОГНЕНА ЖАРАВА".

Тя е предоставена от Регионален исторически музей - Бургас, а автор е Цоня Дражева. Изложбата може да бъде разгледана в залите на Първата държавна текстилна фабрика на Балканите (пл."Стоил войвода" 5) и беше открита по повод 18 май, международния ден на музеите. Експозицията представя един от най-интересните и древни обичаи, свързан с култа към слънцето и огъня – нестинарството.

Самата изложба представлява един уникален архив от 1946 г. и 1953 г., от фонда на РИМ - Бургас, запечатал последните оригинални нестинарски обреди от с. Българи, община Царево. Изложени са 11 табла с фотографии от 1946 г. и 1953 г. от нестинарския празник на 3 юни в с. Българи. Главна роля в тях има прочутата пророчица и последна Главна нестинарка баба Злата. Всички ритуални действия са изпълнени в детайли и това дава възможност за цялостно представяне на празника, завършващ с нестинарския танц върху огнена жарава.

Религиозният ритуал обикновено се извършва в деня на Св. Св. Константин и Елена (нощта на 3 срещу 4 юни по стар стил) и в Странджа заради нестинарските игри хиляди пристигат в село Българи. В изложбата са включени още оригинални експонати – две икони, автентична нестинарска носия и кожен тъпан, както и кратък филм с кадри от архива.



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени